Antena Meniu Search
x

Video Răsturnare de situație: Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari

Răsturnare de situaţie - Guvernul renunţă la taxele mărite pe care le pregătea pentru restaurante şi organizatorii de festivaluri. În schimb, angajaţii statului vor avea salarii şi sporuri plafonate, iar unii ar putea rămâne şomeri. Peste o mie de bugetari au protestat în faţa ministerului de Finanţe împotriva măsurilor de austeritate

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 21.09.2023, 20:25

Vezi și

Biletele pentru marile festivaluri şi concerte nu se vor scumpi la anul - Taxa pe Valoarea Adăugată nu creşte pentru organizatorii de evenimente culturale, cum anunţase ministrul de Finanţe. Şi HoReCa, ameninţată cu măriri, rămâne cu TVA de 9%. Acum două luni, Marcel Boloş anunţa exact opusul, dar aseară s-a răzgândit.

  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Puteam să facem discriminarea între sectorul public și privat? Marile evenimente au o mulțime de taxe colaterale. Distrugeam aceste evenimente sau cel puțin le creăm dificultăți financiare.
  • Florentina Lazăr, reporter Observator: Pe lângă TVA, organizatorii de evenimente culturale plătesc și alte taxe specifice domeniului de activitate, cum ar fi cele de patrimoniu, timbru muzical și drepturi de autor. Dacă TVA-ul ar fi crescut de la 5 la 19 % atunci aceștia ar fi plătit în total dări la stat de peste 40%. 

Marile instituții, ferite de măsurile de austeritate 

Măsurile de austeritate nu ating nici marile instituţii, ca Banca Naţională, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională şi Autoritatea Electorală Permanentă. Bugetarii vor avea, însă, veniturile diminuate şi au protestat astăzi. 

Pe acelaşi subiect

Cosmin Andreica, preşedinte Europol: Polițiștii nu și-au primit drepturile din legea salarizării, avem o restanță pe care o aveam promisă din vara.

Ștefan Teoroc, preşedinte Publisind: Sunt multe instituții publice care vor pierde posturi, sunt instituții care se desființează sau se comasează și se aplică un procent de 15% de reduceri de personal, vor fi disponibilizări. 

Sute de mii de posturi vacante vor fi eliminate de Guvern

Guvernul vrea să elimine 200.000 posturi vacante din instituţiile statului, multe dintre acestea din domenii cheie, precum apărare, ordine publică, sănătate şi educaţie

Cosmin Dorobanţu, preşedintele FSANP: Radierea acestor funcții neocupate va conduce la slăbirea siguranței cetățenilor. Peste 36% din posturile acestor instituții de forță sunt neocupate.

Reformele de austeritate îşi propun să acopere gaura de 45 de miliarde de lei din buget, să reducă evaziunea fiscală şi risipa banilor publici. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este un pas în direcţia bună. Să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie.

Reformele fiscale vor fi adoptate luni în şedinţa de Guvern

Taxe festivaluri 

- TVA 5% 

- Timbru muzical 5%

- Patrimoniu 2%

- Crucea Roșie  1%

- Taxa locală 2%

- Drepturi de autor 7% 

- Comisioane bilete 5% 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Răsturnare de situație: Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari