"Răul abia urmează să vină". Europa, avertizată de Qatar
Ministrul energiei din Qatar a avertizat marţi că "răul abia urmează să vină" în ce priveşte penuriile de petrol şi gaz din Europa, subliniind că iarna călduroasă a permis evitarea unor greutăţi şi mai mari pe parcursul ultimelor luni, relatează AFP, citat de Agerpres.
Bogatul emirat din Golf, aflat printre primii exportatori de gaz din lume, speră să încheie contracte de lungă durată cu statele europene care, în cea mai mare parte, au refuzat până acum, în pofida demersurilor lor frenetice vizând găsirea de alternative la combustibilul rusesc.
"Singurul lucru care a salvat omenirea şi Europa în acest an au fost o iarnă caldă şi încetinirea economiei", a declarat ministrul Saad Al-Kaabi în cadrul unui forum desfăşurat la Doha.
După invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, europenii au manifestat temeri privind o penurie gaz, din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei şi a creşterii preţurilor pe pieţele mondiale, aminteşte AFP.
"Dacă economia începe să ia avânt în 2024 ca urmare a unei ierni normale, cred că urmează ce e mai rău", a estimat ministrul qatariot.
"Dacă nu conştientizează acest lucru, dacă nu au plan adecvat, demonizează companiile de petrol şi gaz şi nu discută cu producătorii", europenii vor fi nevoiţi să facă faţă unei "realităţi care se va impune", a avertizat acesta.
Gazprom: Vor fi dificultăţi în reumplerea instalaţiilor de stocare din Europa
Va fi foarte dificil pentru Europa să-şi reumple instalaţiile de stocare a gazelor la nivelul de anul trecut, după ce continentul a încheiat sezonul de iarnă cu rezerve relativ scăzute, a avertizat luna trecută şi gigantul rus Gazprom.
În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora instalaţiile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei.
Reumplerea instalaţiilor de stocare a gazelor ar putea deveni "o sarcină importantă" pentru companiile europene, avertizează gigantul rus. "Operaţiunea va fi dificil de realizat, ţinând cont de deciziile motivate politic, menite să refuze importurile de gaze ruseşti. Volumele de gaze disponibile pe piaţa din Europa vor fi puternic afectate de concurenţa pentru gazele naturale lichefiate", potrivit Gazprom.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰