Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Facturile la energie și gaze sunt la fel de mari pentru români, deși furnizorii plătesc prețurile dinainte de criză. Guvernul vrea să reducă subvenţiile

Scad preţurile energiei şi gazelor, noi tot facturi mari achităm. Deşi furnizorii au ajuns să primească chiar şi gratis curentul sau să plătească preţurile de dinaintea crizei, plafoanele impuse de stat clienţilor nu par să se reducă prea curând. Iar dacă românii vor plăti la fel, Guvernul, în schimb, se gândeşte să taie din compensaţiile acordate companiilor din energie

de Mădălina Chiţac

la 22.05.2023 , 20:14

De mai bine de un an avem tarife fixe la gaze şi energie electrică.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Din aprilie 2022 avem aceleaşi tarife plafonate, la gaze şi la energie electrică. 31 de bani pe kWh pentru gaze şi 68 de bani, respectiv 80 de bani pe kWh pentru energie electrică. Plătim la fel, deşi preţurile la care se tranzacţionează gazele şi energia sunt din ce în ce mai mici. Dacă ne raportăm la gaze, avem cele mai mici preţuri din ultimii 2 ani. Iar preţurile energiei au ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei.

Guvernul vrea să reducă subvenţiile

Vezi și

George Niculescu, președintele ANRE: Am văzut inclusiv preţuri negative la energie electrică, situaţie fără precedent.

Pe acelaşi subiect

În weekendul care a trecut, preţul energiei electrice pe piaţa de la Bucureşti a fost pe minus. Practic, în anumite intervale orare, producătorul l-a plătit pe cel care a cumpărat curent. Când prețul n-a fost negativ, energia s-a vândut în medie, cu 140 de lei pe MWh. La gaze sunt cam aceleaşi preţuri, sub 150 de lei pe MWh.

Corneliu Bodea, Centrul român de energie: Explicaţiile sunt, în primul rând, iarna caldă. Măsurile luate de toate guvernele un UE, de plafonare, măsurile de creşterea stocului de gaze.

În acest context, s-ar impune reducerea plafoanelor stabilite prin lege, cred specialiştii.Ministrul energiei spune însă că tarifele sunt bune.

Români: Ar fi bine să reducă, dar nu cred că o să se reducă.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Cred că preţurile sunt atractive.

Plafoanele din prezent ajung să fie şi de cinci ori mai mari faţă de preţurile plătite de furnizori.

George Niculescu, președintele ANRE: Trendul acesta trebuie respectat. Cred că şi furnizorii, în funcţie de strategia de achiziţie pe care o au.aceste scăderi ar trebui să de vadă şi în factura consumatorilor.

Guvernul vrea să vină însă cu altă măsură, prin care să nu mai dea atât de mulţi bani companiilor din energie.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Cred că putem discuta de diminuarea acelui plafon de 1.300 de lei, acceptat în momentul de faţă de la decont. Ne uităm să vedem dacă furnizorii sunt suficienţi de corecţi, încât decontul să vină la preţurile reale din piaţă.

Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței: Să vedem o subvenţie mai redusă din partea statului. Statul suportă diferenţa între cât plăteşte populaţia şi cât e preţul de piaţă.

Furnizorii nu văd însă cu ochi buni decizia şi se plâng că nici acum nu şi-au primit banii pentru schema de plafonare.

Dana Dărăban, director ACUE: Statul încă nu a recuperat din întârzierile pe care le avem. Nu s-a închis decontarea sumelor datorate până la decembrie 2022.

Până se vor modifica din nou legile din energie, rămânem şi cu alte probleme: întârzierile la facturi. Compania de stat este campioană. Hidroelectrica a început să trimită facturile abia pentru luna decembrie.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » Facturile la energie și gaze sunt la fel de mari pentru români, deși furnizorii plătesc prețurile dinainte de criză. Guvernul vrea să reducă subvenţiile