Antena Meniu Search
x

Ce reguli fiscale trebuie să respecte magazinele în 2019

În România, regulile fiscale care trebuie respectate de antreprenori se schimbă foarte des. În consecință, e foarte important să te ții mereu la curent atât cu cele mai bune practici din domeniu, cât și cu modificările de ordin legislativ care îți pot afecta afacerea.

de Redactia Observator

la 15.04.2019, 14:44

Reguli pentru antreprenori
Cele mai importante reguli fiscale pe care magazinele trebuie să le respecte în acest an - Shutterstock

În România, regulile fiscale care trebuie respectate de antreprenori se schimbă foarte des. În consecință, e foarte important să te ții mereu la curent atât cu cele mai bune practici din domeniu, cât și cu modificările de ordin legislativ care îți pot afecta afacerea. În absența unor minime cunoștințe, te expui riscului de a face numeroase greșeli, care te pot afecta puternic din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere legal.

În timp ce unele greșeli îți pot afecta încasările și, implicit, profitul, altele îți pot aduce amenzi și alte tipuri de sancțiuni din partea statului, motiv pentru care este esențial să te documentezi asupra acestor aspecte. Iată care sunt cele mai importante reguli fiscale pe care magazinele trebuie să le respecte în acest an:

Achiziția casei de marcat

Una din cele mai intens mediatizate măsuri fiscale ale anului este legată de obligativitatea introducerii noilor case de marcat electronice în toate magazinele din țară. Aceasta a devenit o măsură obligatorie pentru toți comercianții din România.

Decizia va avea un mare impact pe piață întrucât afectează atât comercianții, cât și alte firme. Dacă afacerea ta activează în domeniul comerțului atunci această obligativitate ți se aplică și ție. Conform OUG 28/1999 actualizată 2018:

Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.”

Mai mult, aceste case de marcat trebuie achiziționate numai de la distribuitori autorizați.

Emiterea bonului fiscal

Emiterea bonului fiscal pentru clienți a a fost întotdeauna o obligație a magazinelor:

În cazul în care operatorii economici prevăzuți la alin. (1) nu înmânează clientului bonul fiscal sau înmânează un alt document decât bonul fiscal, cu excepția situației prevăzute la alin. (8), clientul este obligat să solicite operatorului economic înmânarea bonului fiscal.”

Ce s-a schimbat însă în prezent este faptul că acum, în cazul refuzul emiterii bonului, clientul are dreptul să părăsească magazinul cu produsul dorit fără să mai plătească pentru el:

În cazul în care operatorii economici prevăzuți la alin. (1) refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clientului, cu excepția situației prevăzute la alin. (8), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”.

Tocmai de aceea, e important să te asiguri că toți angajații tăi cunosc această prevedere și o respectă cu strictețe, eliberând bon fiscal de fiecare dată, pentru toți clienții. Totodată, e important să te asiguri că există mereu suficiente role pentru case de marcat, ca să nu te găsești niciodată în situația stresantă de nu putea să-i dai unui client bonul pe care îl așteaptă.

Repartizarea dividendelor

Începând din al treilea trimestru al anului 2018, Legea Contabilității nr. 82/1991 s-a schimbat, astfel că, în prezent, contribuabilii pot face trimestrial repartiția profitului și a dividendelor către asociați. Această schimbare e una destul de importantă, având în vedere că în anii anteriori activitatea se putea realiza doar în anul următor celui de realizare a profitului.

Legea care modifica această prevedere, și anume Legea nr.163/2018, arată că:

„Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventuale profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve, în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz.”

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ce reguli fiscale trebuie să respecte magazinele în 2019