Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ROBOR, 11 noiembrie 2022. Indicele la 3 luni este în scădere de o săptămână

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 8.02% pe an, de la 8.10% pe an, joi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Pe 2 noiembrie, indicele avea o valoare de 8.20%.

de Redactia Observator

la 11.11.2022 , 13:21

ROBOR, 11 noiembrie 2022. Indicele la 3 luni este în scădere de o săptămână Indicele Robor - Observator

În ciuda faptului că BNR a majorat marţi din nou dobânda cheie până la 6,75% pe an, a opta creştere din acest an, indicele ROBOR a continuat să scadă în această săptămână. Este în scădere de aproape o săptămână, de când Consiliul Concurenţei a făcut controale inopinate la 10 bănci, vizând un posibil cartel pentru fixarea dobânzilor. 

Mai exact, pe 1 noiembrie, Consiliul Concurenţei a demarat inspecţiile la băncile bănuite că ar fi crescut artificial valoarea ROBOR. Deşi verificările au fost încheiate, o concluzie clară ar putea apărea însă abia peste doi ani. Documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Cele 10 bănci verificate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România

"Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile, ratele dobânzilor, se formează pe baza lichidității, raportul cerere-ofertă. Băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți". Este explicaţia oferită de Asociaţia Română a Băncilor, după ancheta declanşată în cazul evoluţiei ROBOR.

Articolul continuă după reclamă

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Un prim semnal de alarmă a fost tras pe 9 august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: "Ca să mă exprim mai bine, pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul", spunea el atunci.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, a subliniat Consiliul Concurenţei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri economice » ROBOR, 11 noiembrie 2022. Indicele la 3 luni este în scădere de o săptămână