Antena Meniu Search
x

România a avut în luna ianuarie a doua cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană

Cele mai mari rate anuale ale inflanţiei la nivelul UE au fost înregistrate în Lituania şi Estonia (ambele cu 3,6%) şi România (3,4%).

România a avut în luna ianuarie a doua cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană - Sursă: Hepta

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie 2018 până la 1,6%, de la 1,7% în decembrie 2017, iar cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Lituania şi Estonia (ambele cu 3,6%) şi România (3,4%), arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică.

Comparativ cu situaţia din decembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 21 de state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară membră UE şi a crescut în şase state, cel mai mult în România, unde s-a majorat de la 2,6% până la 3,4%.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3%, de la 3,3% în decembrie 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,79% şi a celor nealimentare cu 6,23% comparativ cu luna ianuarie 2017. Pe de altă parte, preţul serviciilor a crescut cu 0,9% faţă de luna ianuarie 2017.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,2% în 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 se datorează acelor componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

Sursă: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » România a avut în luna ianuarie a doua cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană