Antena Meniu Search
x

Video România importă de o sută de ori mai multe roșii decât exportă. Bulionul românesc, o raritate în supermarketuri

Cultivăm roşii româneşti, dar mâncăm pastă de tomate din import. E realitatea pe care o descoperim ori de câte ori mergem la cumpărături. În supermarketuri, doar 1% din bulion e românesc. Culmea, a fost un an excelent pentru roşiile româneşti, dar fermierii n-au cui să-şi vândă marfa. Fabricile preferă să folosească legume din China şi Turcia. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 09.08.2022, 12:53

Vezi și

Fermier: "Dacă noi o desfacem, o vedeţi, e ca un pepene înăuntru. Şi foarte puţine seminţe." 

Marin Dumbravă cultivă roşii, în localitatea Joiţa din Giurgiu, pe o suprafaţă de trei mii de metri pătraţi. În anii trecuţi, legumele lui ajungeau în marile lanţuri de supermarketuri, numai că..."Roşia trebuia să arate perfect, castravetele la aceeaşi dimensiune, aceeaşi culoare. Foarte frumos ambalate şi partea de logistică care costa foarte mult", explică fermierul.

Aşa că acum vinde roşiile în pieţe şi la diverşi clienţi din ţară, prin curieri. Pe lângă legumele proaspete, livrează şi bulion. 

Mihai Dumbravă, fermier: "Se ia, se taie roşia, se pune într-un bidon mai mare de plastic, pe deasupra se pune un strat fin de sare, se lasă la macerat 2-3 zile. Ce rămâne se fierbe."

Pe acelaşi subiect

Cei care nu au şansa să găsească un astfel de mic producător, ajung în supermarketuri. Doar că în borcanele cu pastă de tomate de la raft, nu mai găsesc gustul românesc de roşii

Bulionul din supermarketuri nu e făcut din roșii româneşti

Madalina Chitac, reporter Observator: "În acest supermarket, am găsit doar două sortimente de bulion care este făcut din roşii româneşti. Restul vine din import. Spre exemplu, pe această pastă de tomate scrie faptul că a fost importată din afara Uniunii Europene. Şi la fel se întâmplă în multe magazine. Undeva la 99% din cantitatea de pastă de tomate pe care noi o consumăm vine din import, din ţări precum Egipt sau China."

Ion Găman, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: "Fabricile de procesat legume şi fructe sunt foarte puţine la ora aceasta. Încercăm prin politicile agricole pe care le derulăm să acordăm nişte facilităţi pentru construirea sau modernizarea unor spaţii de producţie."

Între timp, fermierii se plâng că marfa lor nu e acceptată de puţinele firme care procesează legume. Preferă roşii din Turcia pe care le cumpără mai ieftin şi în cantităţi mai mari. 

Mihai Dumbravă, fermier: "N-am avut adresabilitate de la vreo firmă să-mi spună cineva..domnule Dumbravă, dacă ai surplus de roşii sau dacă vrei, uite, eu fac bulion. Şi putem face o colaborare şi îmi vinzi mie roşia." 

Aşa ajungem să mâncăm pastă de tomate din care roşia aproape că lipseşte. "Conţine amidon şi coloranţi de la un gândac care trăieşte prin America de Sud. Deci e ceva artificial. Pe anumite borcane scrie conţinut 2-3% roşie. Sau ceva de genul", mai explică fermierul

România importă de o sută de ori mai multe roşii decât exportă. Adică importăm de 113 milioane de euro anual, dar exportăm de doar 1 milion de euro pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » România importă de o sută de ori mai multe roșii decât exportă. Bulionul românesc, o raritate în supermarketuri