Antena Meniu Search
x

Video Cum "fentează" antreprenorii români noile taxe şi impozite introduse. "Costurile trebuie acoperite de undeva"

Taxele şi impozitele introduse anul acesta au reaprins scânteia inflaţiei. Mâncarea, biletele de avion şi detergenţii costă mai mult decât anul trecut. Economiştii spun că scumpirile vor continua. 

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 19:35

Vezi și

După o jumătate de an de scădere, inflaţia a crescut, din nou, luna trecută şi a erodat bugetul oricum afectat de sărbătorile de iarnă. Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 6%. Pare puţin, dar, dacă le aduni, îţi cam trece pofta de mâncare! La masa campioanelor au stat peştele, conservele din fructe şi berea. La polul opus, s-au ieftinit făina, uleiul, şi mălaiul, care sunt incluse în lista celor plafonate. 

Român: Şi la peşte, şi la carne. Cam totul s-a scumpit. Peştele foarte scump. Crapul 35 de lei, carasul 30 de lei. 

Silviu Olaru, administrator pescărie: Peştele vine în mare parte din import, datorită faptului că la noi bălţile sunt mai puţine, nu se populează. Din import vine mai scump. Pui un leu sau doi lei la kilogram, omului i se pare mai mult. Nu poţi să munceşti degeaba. 

Român: Fructe, carne. Dacă acum doi ani cu 200 de lei cumpărai nu ştiu câte, acum se vede. 

Pe acelaşi subiect

Pe primul loc la scumpiri nealimentare - detergenţii, cu aproape 23%, urmaţi de articole de igienă, cosmetice şi medicamente cu 15%. La servicii, cele mai mari creşteri de preţ au fost la curierat, apoi la cele de apă, canal şi salubritate. Nici vacanţele nu scapă de scumpiri biletele de avion costă mai mult cu 16% în medie. 

Noile taxe şi impozite se văd deja la raft

Noile taxe şi impozite introduse anul acesta de guvern pentru a cârpi gaura din buget se văd deja la raft. Trei din 10 antreprenori au transferat, indirect, impozitele clienţilor, arată un sondaj. Alţii se gândesc cum să reducă din cheltuieli, iar o variantă sunt concedierile. 

Dan Schwartz, expert fiscal: Aceste creşteri de costuri trebuie acoperite de undeva. Nu se închide businessul. Se vor regăsi în preţuri. Câtă vreme piaţa permite, ele vor creşte. 

Florin Jianu, președinte Consiliul Naţional al IMM: Foarte puţine firme se gândesc la digitalizare, păstrarea locurilor de muncă, nevoile din acest început de an sunt legate de reducerea cheltuielilor şi reducerea personalului.

Povara reală a scumpirilor nu este redată fidel

Inflaţia este calculată pe baza unui coş mediu de consum, care nu include ratele sau alte cheltuieli. Asta înseamnă că povara reală a scumpirilor nu este redată fidel de Institutul Naţional de Statistică. 

Adrian Negrescu, analist economic: Să ne aşteptăm ca în februarie, din păcate, să vedem o inflaţie mai mare decât in ianuarie, iar acest lucru să ducă din nou la o putere scăzută de cumpărare. 

Creşterea inflaţiei nu este singura veste rea. Economia a avut un avans timid, de doar două procente, jumătate faţă de anul precedent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Cum "fentează" antreprenorii români noile taxe şi impozite introduse. "Costurile trebuie acoperite de undeva"