Antena Meniu Search
x

România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale, scădere cu 63%. La nivelul UE, cererea a scăzut cu 7%

Prețurile tot mai mari și volatile ale energiei din Europa sunt determinate de echilibrele dintre cererea și oferta extraordinar de strânse din piață, în special pentru gazele naturale, ca urmare a războiului din Ucraina. În consecință Uniunea Europeană a decis să reducă cererea consumului de gaze cu 15%, din august 2022 până în martie 2023. România este pe primul loc în Europa la economia de gaze în sectorul industrial, cu o scădere de 63%.

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 12:13

România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale, cu 63%. La nivelul UE, cererea a scăzut cu 7%
România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale, cu 63%. La nivelul UE, cererea a scăzut cu 7% - Shutterstock

Până în prezent, în 2022, think-tank-ul Bruegel estimează că cererea UE de gaze naturale a scăzut cu 7% față de media din perioada 2019 până în 2021. În august 2022, cererea la nivel european a scăzut cu 23%. Cea mai mare parte a acestei reduceri a fost determinată în industrie, deoarece gospodăriile nu consumă mult gaz în luna septembrie. Pe de altă parte, economia nu a fost evidentă în sectorul energetic. 

După apelul liderilor UE privind economia de 15% la gaze, cererea a scăzut peste medie în jumătate dintre statele membre. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Finlanda (-53%), Letonia (-30%) și Estonia, Danemarca și Suedia (-20%). Pe de altă parte, Italia și Franța și-au redus cererea doar cu 2%, respective 1%. Totodată, în Croația, Slovacia, Grecia și Spania s-au înregistrat cereri mai mari de gaze naturale. 

România este pe primul loc în Europa la economia de gaze făcută în industrie, cu o scădere de 63%. O consecință și a faptului că marii consumatori de gaze naturale și-au restrâns activitatea, potrivit publicației Curs de Guvernare. Este și cazul Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului.

Economii semnificative la consumul industrial de gaze s-a înregistrat și în Finlanda (-50%) și Portugalia (-39%). Potrivit datelor centralizate de Bruegel, la polul opus s-au situate Slovacia și Croația, cu un consum de gaze în sectorul industrial mai mare față de media aniilor 2019-2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » România, pe primul loc în Europa la economia de gaze industriale, scădere cu 63%. La nivelul UE, cererea a scăzut cu 7%