Antena Meniu Search
x

Iohannis spune că reducere consumului de gaz cu 15% este corectă: Nu dorim să stea cineva în frig, economia trebuie făcută cu cap

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre măsura europeană de reducere a voluntară a consumului de gaze cu 15% în această iarnă, că ar fi o abordare corectă, iar analiza ministerului de resort arată că în România este o variantă fezabilă şi sustenabilă. „Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap”, a adăugat şeful statului.

de Redactia Observator

la 29.07.2022, 13:04

Iohannis spune că reducere consumului de gaz cu 15% este corectă: Nu dorim să stea cineva în frig, economia trebuie făcută cu cap
Iohannis spune că reducere consumului de gaz cu 15% este corectă: Nu dorim să stea cineva în frig, economia trebuie făcută cu cap - Observator

„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi abordarea de a face economii de 15% e una corectă. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie.

La noi s-a făcut o analiză şi ministerul de resort a ajuns că pentru România o economie este posibilă, fezabilă, sustenabilă. Aici nu vorbim o reducere a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere de 15% cu media pe anii trecuţi”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută vineri la Palatul Cotroceni, potrivit news.ro.

Klaus Iohannis: Nu vom abandona Republica Moldova

Preşedintele României a adăugat că România nu va abandona Republica Moldova şi o va sprijini cu soluţii, pentru o variantă apare. "Suntem foarte conştienţi de situaţia extrem de dificilă în care se regăseşte Republica Moldova şi astăzi la Guvern se vor purta discuţii până vom găsi discuţia cea mai bună. Astăzi împreună cu preşedintele Maia Sandu am discutat că trebuie să avem diferite planuri şi scenarii. Un lucru e cert. Nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care vor apărea. Pentru variantele uşoare e simplu, pentru cele grele e mai complicat, dar repet - nu vom abandona Republica Moldova”, a completat Iohannis.

Pe acelaşi subiect

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1. Guvernul a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale, industria critică şi consumatorii români nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România a susţinut importanţa surselor de energie indigene, fiind deja demarată extracţia de gaze naturale din Marea Neagră care acoperă aproximativ 10% din consumul anual al ţării noastre. Prin realizarea investiţiei în perimetrul Neptune Deep, România va deveni independentă de importurile de gaze naturale, fiind deopotrivă un factor de stabilitate în regiune.

Energia nucleară şi, într-o oarecare măsură, cărbunele, prin producţia lor în bandă reprezintă un element suplimentar de echilibrare a reţelei. În viitorul apropiat, România este interesată de finalizarea interconectărilor aferente Coridorului Vertical şi Coridorului Transbalcanic de gaze pentru a fluidiza aprovizionarea din surse noi de furnizare în regiune. De asemenea, operaţionalizarea Platformei energetice UE pentru achiziţia în comun a gazelor naturale este o cerinţă necesară pentru a asigura distribuirea unor fluxuri suplimentare de gaze din state terţe, la preţuri stabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Iohannis spune că reducere consumului de gaz cu 15% este corectă: Nu dorim să stea cineva în frig, economia trebuie făcută cu cap