Antena Meniu Search
x

România, raiul importurilor. Deficitul comercial a ajuns la 24 miliarde €, în 2021

Am ajuns o ţară dependentă de importuri în timp ce exporturile de mărfuri româneşti sunt tot mai mici. Nu o spunem noi, ci o arată datele transmise ieri de Institutul Naţional de Statistică. Şi hrana pe care o punem pe masă vine, în mare parte, din import după ce fermele agricole din ţara noastră s-au împuţinat sau şi-au restrâns activitatea de la un an la altul.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.02.2022, 08:26

Vezi și

Nivelul importurilor a fost mai mare în 2021 faţă de cel din anul precedent. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre cât am exportat şi cât am adus în ţară a fost în 2021 de aproape 24 de miliarde de euro, în creştere cu peste 5 milarde faţă de anul precedent. 

Dacă este să ne raportăm la alimente, cele de import ocupă cel mai mult spaţiu la raft. Producţia de carne de porc, de pildă, a scăzut la aproape jumătate din necesarul de consum. Deficitari suntem şi la capitolul zahăr unde producţia autohtonă nu acoperă nici măcar 35 la sută din nevoi. 

Nici legumele sau fructele nu pot fi asigurate doar din producţia internă. Circa 80% din necesarul de legume şi 70% din cel de fructe pot fi asigurat de fermierii români. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » România, raiul importurilor. Deficitul comercial a ajuns la 24 miliarde €, în 2021