Antena Meniu Search
x

Video Românii care nu aşteaptă ajutor din cer şi îşi fac singuri sisteme de irigaţii. "Nu făceam nimic, munceam degeaba"

În timp ce seceta face ravagii, statul a rămas la stadiul de promisiuni. Ministrul Agriculturii spune că va mări capacitatea de irigare, însă doar acolo unde sistemele există deja. Pentru unele noi, mai aşteptăm. Aşa că agricultorii n-au altă soluţie decât să se descurce singuri, dacă nu vor să culeagă praf de pe câmp. E şi cazul a doi suceveni care au investit mii de euro în echipamente că să aibă apă pentru culturi. 

de Redactia Observator

la 14.07.2022, 20:04

Vezi și

4.500 de euro a investit Lucian Laurus într-o coloană de irigare ca să se asigure că va avea recoltă bună pe cele 4,5 hectare de varză pe care le-a cultivat. "Apa o aducem cam de la 600-700 de metri. Irigăm cel mai mult pe timp de noapte, că sa nu se opărească, să nu fiarbă varza din cauza temperaturilor extreme. Dacă nu aveam sistemul de irigații, seceta, deci nu ne scoateam practic investiția, nu făceam nimic, adică munceam degeaba", povesteşte Lucian Laurus, fermier.

Ferimerii români care îşi fac singuri sisteme de irigaţii

Din cele 200 de hectare de pământ pe care le are, Mihai Frutur reuşeşte să irige abia zece, pe care a pus cartofi. În opt ani de când se ocupă de agricultură a învăţat să nu aştepte să-i pice din cer, aşa că a băgat 35.000 de euro într-un sistem de irigaţii. "Nu îmi permit să irig la toate culturile pentru că sunt foarte multe cheltuieli. Dacă nu investeam în sistemul de irigații, sigur vorbeam de pierderi. Acum discutăm de o producție de 35-40 de tone la hectar. Dacă nu irigam, producția era de 15 tone la hectar", spune Mihai Flutur, fermier.

Pe unde n-a apucat să bage apă, nici culturile nu arată cum şi-ar fi dorit. "Dacă vorbim de talie, trebuia să fie cam cu 25-30 de centimetri mai înalt, spicul mult mai lung. Producţia s-a diminuat cu aproximativ două tone. La cartofi, unde irigăm, aţi văzut şi pământul cum arată. Dincoace este beton", arată Mihai Flutur, fermier.

Pe acelaşi subiect

Promisiunile Guvernului nu îi scutesc de cheltuieli pe agricultori

De la vârful Guvernului, se constată şi se promite. Ca la fiecare secetă. "Toate culturile care sunt în sistem irigabil şi care au fost irigate au o stare de vegetaţie corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producţiei. O situaţie în care avem un grad de afectare generat, pe areale mici, unde ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor şi aici avem de-a face cu o compromitere totală. Motiv pentru care am dispus la faţa locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziţie, să continuăm şi să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

În România, primele investiţii în sistemele de irigaţii de după Revoluţie au început abia acum cinci ani. Insuficient însă. Aşa că ministrul mai face o promisiune. "Noi avem o lege care stabileşte exact un program de reabilitare a sistemului de irigaţii şi, evident, avem şi sumele stipulate în această lege. Caracterul obligativităţii legii ne determină pe noi să facem ceea ce trebuie", spune Petre Daea, ministrul Agriculturii. Până atunci însă, cei mai mulţi dintre agricultori fie scot bani din propriul buzunar, fie stau la mila cerului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii care nu aşteaptă ajutor din cer şi îşi fac singuri sisteme de irigaţii. "Nu făceam nimic, munceam degeaba"