Antena Meniu Search
x

Video Românii care sperau la facturi mai mici la energie, datorită panourilor fotovoltaice, s-au lovit de birocrație. Nimic nu mișcă de luni întregi

Energia verde pare un vis tot mai greu de îndeplinit pentru români. Programul Casa Verde, prin care statul subvenţionează 90% din valoarea sistemelor fotovoltaice instalate de persoanele fizice, s-a împotmolit. De luni de zile, zeci de mii de români aşteaptă să le fie evaluate dosarele şi nu ştiu când vor apuca să se şi bucure de facturi mai mici la energie. Administraţia Fondului de Mediu spune că se ocupă de remedierea întârzierilor.

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 00:15

Vezi și

Gheorghe Vişoiu a depus dosarul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice în 2019, când sesiunea a fost blocată la scurt timp după deschidere.

Gheorghe Vişoiu, aplicant: S-a reluat după vreo patru luni şi dosarele au fost respinse pe bandă rulantă pe motiv că documentele erau expirate. Trecuseră cele 30 de zile. Ei au promis că o să rămână valabile, dar nu s-au mai ţinut de cuvânt.

În plus, i s-a respins şi un document obţinut online, din motive absurde.

Gheorghe Vişoiu, aplicant: Nu este asumat prin semnătură şi ştampilă. Şi de atunci aşteptăm şi aşteptăm şi am aşteptat doi ani până când s-a reluat programul, în 2021.

Pe acelaşi subiect

Spera să facă economie la energie, dar plătește facturi duble față de 2021

De unde spera să facă economie la energie şi să îşi acopere consumul din panourile instalate pe casă, a ajuns să plătească 700 de lei pe factura la lumină, dublu faţă de anul trecut. În aceeaşi situaţie sunt peste 45.000 de români.

Mihnea Cătuţi, specialist energie: Problema a fost capacitatea administrativă destul de redusă a agenţiei, care pur şi simplu nu face faţă acestei cereri foarte mari din partea consumatorilor.

Acum, Administraţia Fondului de Mediu vrea să externalizeze analiza dosarelor. Târziu, spun cei care aşteaptă de ani de zile să se bucure de energie verde, în propriile case.

Dan Tudose, instalator panouri fotovoltaice: Noi ne dorim programe care să funcţioneze la fel ca Rabla şi Rabla Plus, pe bază de vouchere. Astfel încât, într-o zi, două, trei să pot să iau sistemul fotovoltaic preinstalat, fără să aştepţi după proceduri, analiză de dosare.

Marian Mândru, campaigner Greenpeace România: E vorba de probleme sistemice ale Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Conducerea AFM ne-a transmis că "modificarea ghidului de finanţare se află în elaborare internă", urmând ca, după aprobarea variantei finale, să fie lansată şi următoarea sesiune a programului, undeva în a doua parte a anului.

Mihnea Cătuţi, specialist energie: Există un număr de instalatori avizaţi de către AFM, în prealabil, împreună cu care se face această aplicaţie. Regula, de obicei, este că AFM-ul nu poate finanţa decât 90% din valoarea proiectului.

Facturile românilor ar putea fi reduse de panourile fotovoltaice

Pentru o familie de trei persoane, un sistem de panouri fotovoltaice de 4 kilowati oră ar reduce factura la energie cu 80%, la o producţie de 6 megawaţi oră pe an. Investiţia ar fi de 5000 de euro, din care 20.000 de lei ar fi subvenţionaţi de stat, iar amortizarea se face în patru ani.

Dan Tudose, instalator panouri fotovoltaice: Poţi să consumi energia pe care o produci, într-un interval de 24 de luni.

În sesiunea din 2019, au fost instalate 12.000 de sisteme fotovoltaice. 1000 încă aşteaptă decontarea. Între timp, s-au scumpit şi echipamentele.

Dan Tudose, instalator panouri fotovoltaice: După o perioadă de implementare de 12 plus 9 luni, într-un interval de doi ani de zile, preţurile au crescut semnificativ. 02.45 cu peste 40%.

Pentru sesiunea din 2021, sunt alocate 680 de milioane de lei. Deşi banii sunt suficienţi doar pentru trei sferturi dintre solicitările depuse, AFM spune că bugetul va acoperi toate dosarele eligibile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Românii care sperau la facturi mai mici la energie, datorită panourilor fotovoltaice, s-au lovit de birocrație. Nimic nu mișcă de luni întregi