Antena Meniu Search
x

Video Toate clădirile noi vor trebui să aibă panouri solare. Cât costă panourile fotovoltaice şi câţi bani economiseşti

România trebuie să se învârtă după soare în următorii ani. Potrivit noilor cerinţe europene toate clădirile noi, indiferent că e vorba de blocuri, case sau de sedii de firme, vor trebui să aibă panouri solare pe acoperiş. O misiune extrem de dificilă, dacă ne gândim că anul trecut, doar 3 la sută din producţia electrică de la noi a fost energie verde. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 08.08.2023, 17:36

Vezi și

Toate ansamblurile rezidenţiale noi, sediile de firme şi instituţiile publice vor avea panouri solare pe acoperiş în următorii ani. Ţelul comisiei europene este o misiune grea pentru România.

Capitala, de pildă, are puţine clădiri rezidenţiale cu un astfel de sistem.

Edward Prună, preşedinte de bloc: Nu folosim centrala pe gaz, gazul se consumă mai puţin. Diferenţa este undeva la 90%. M-ar interesa ceva fotovoltaic pentru părţile comune ca să putem să reducem consumul şi acolo.

Numărul panourilor solare necesare depinde de consumatorii de energie din casă precum centrala termică, frigiderul, plita electrică şi alte electrocasnice.

Pe acelaşi subiect

Corina Fugaru, specialist în sustenabilitate: Pentru o casă de 115 mp, avem nevoie de 22 de panouri fotovoltaice şi avem chiar şi surplus anual pe care îl injectăm în reţea.

Zece panouri fotovoltaice costă în jur de 2.000 de euro

În medie, zece panouri fotovoltaice sunt în jur de 2.000 de euro, dar trebuie luat în calcul şi costul instalaţiei. Durata de viaţă a unui astfel de sistem este însă de 20 de ani.

Ionuţ Purica, specialist în energie: Timpul de recuperare a investitiei este de ordinul a câţiva ani. Să nu se aştepte cineva că investeşte acum şi la anul şi-a recuperat investiţia.

Comisia Europeană pune la bătaie fonduri în valoare de 300 de miliarde de euro pentru energie verde.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Cea mai mare sarcină pentru noi, este investiţia masivă în energie regenerabilă, aici ne creștem obiectivul pentru 2030 de la 40% energie regenerabilă la 45% energie regenerabilă.

În Cluj sunt peste 800 de clădiri publice care au montate deja panouri solare.

În Cluj, autorităţile se pregătesc să aplice noile cerinţe europene. Aici, peste 800 de clădiri publice au montat deja panouri solare.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Planurile viitoare vizează clădirile cetăţenilor, clădirile private, să aibă cât mai multe panouri fotovoltaice, blocurile de locuit să aibă panouri fotovoltaice.

Anual, Primăria face o economie de cel puţin 40.000 de euro la consumul de energie.

Chiar dacă totul sună bine, specialiştii în energie atrag atenţia asupra faptului că dependenţa de energie verde este o capcană şi că fiecare stat trebuie să aibă mereu o rezervă consistentă pentru a susţine sistemul în caz de colaps.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Toate clădirile noi vor trebui să aibă panouri solare. Cât costă panourile fotovoltaice şi câţi bani economiseşti