Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii dau mai mulţi bani pe alcool şi ţigări decât pe sănătate. Pe ce cheltuim cel mai mult

Românii dau mai mulţi bani pe alcool şi ţigări decât pe sănătate sau educaţie. Este realitatea tristă confirmată de statistica oficială. În general, cheltuim cam tot ce câştigăm lună de lună. Cel mai mult ne costă mâncarea şi facturile.

de Lucia Cujbă

la 07.06.2023 , 20:42

Românii au cheltuit în 2022 aproape 90% din ce au câştigat într-o lună, în medie 5.600 de lei pe gospodărie. Cu 15% mai mult faţă de 2021. Creştere pe care, evident, o punem pe seama inflaţiei. Într-un an cu scumpiri mari, oamenii au făcut totuşi şi ceva economii, în medie 850 de lei. Să ne uităm mai exact pe ce ni se duc banii. 

Mâncarea ne costă 1.200 de lei iar facturile şi întreţinerea casei ajung la 570 de lei. Surprinzător, sau nu, pe locul trei găsim alcoolul şi ţigările, care ne uşurează portofelul cu circa 265 de lei. În schimb, am tăiat din cheltuielile pentru sănătate, am ieşit mai rar în oraş şi nici nu ne-am prea ocupat cu educaţia. Pentru cărţi sau cursuri am alocat o sumă derizorie - doar 17 lei.

Pe lângă cheltuieile de consum, care au însumat 3450 de lei, o parte semnificativă din venit a ajuns la stat, prin impozite și contribuții. Vorbim de 1.800 de lei.

Vezi și
Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Românii dau mai mulţi bani pe alcool şi ţigări decât pe sănătate. Pe ce cheltuim cel mai mult