Antena Meniu Search
x

Românii fac economie la electricitate. Cu cât a scăzut consumul casnic în primele 9 luni

Consumul naţional de energie electrică a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni ale anului, economiile populaţiei fiind de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Producţia industrială a scăzut cu 1% în primele nouă luni ale anului faţă de anul trecut, în ciuda unui avans ușor în septembrie. Importurile de gaze ale României au scăzut cu aproape 20%.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 10:24

Românii fac economie la electricitate. Cu cât a scăzut consumul casnic în primele 9 luni
Consum electricitate - Shutterstock

Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. În schimb, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%, potrivit Agerpres

Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu aproape 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%. Creşteri au înregistrat centralele fotovoltaice - 3,7% şi eoliene - 18,1%. Importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au fost mai mari cu 9,1%, până la 5,1 TWh, România rămânând astfel importator net. 

Producţia industrială a scăzut cu 1%

Producţia industrială, în primele nouă luni ale anului, a scăzut cu 1% ca serie brută şi cu 1,6% ca serie ajustată, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1%, ca urmare a declinului producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,7%) şi industriei extractive (-3,9%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.

Pe acelaşi subiect

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, a fost mai mică cu 1,6%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,6%), industria extractivă (-3,9%) şi industria prelucrătoare (-0,5%).

În luna septembrie 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,6%) şi industria extractivă (+2,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,0%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%) şi industriei prelucrătoare (-0,1%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,8%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 7,9%, respectiv cu 2,4%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 1,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8%, respectiv cu 2,4%. 

Importurile de gaze ale României au scăzut cu aproape 20% 

România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia internă de gaze a fost şi ea în scădere cu 4,3%. Din totalul resurselor de gaze, de 6,8 milioane tone echivalent petrol (tep), producţia internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total. În schimb, importurile de ţiţei au crescut cu 25%, până la 6,4 milioane tep, în timp ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii fac economie la electricitate. Cu cât a scăzut consumul casnic în primele 9 luni