Video 1,3 lei KWh. Consultanţii pe energie se plâng că vor avea "abilitate scăzută de a face investiţii" acum
După aproape o lună de negocieri, politicienii s-au înţeles: şi cei care consumă electricitate multă vor avea parte de un preţ plafonat. Noul tarif maximal de 1,3 lei se va aplica de la întâi ianuarie pentru 700.000 de locuinţe, plus consumatori industriali.
Coaliţia de la guvernare consideră că prin această nouă schimbare face dreptate. Îi scuteşte de tarife care ajungeau la 16 lei/kW pe consumatorii industriali şi pe cei casnici care folosesc mult electricitate. În acelaşi timp, clienţii vulnerabili rămân protejaţi de eventualele scumpiri.
"Peste patru milioane din cei 10 se situează la un consum mediu de 66 kWh, adică la preţul de 0,68 de lei pe kWh. Eu cred că prin aceste măsuri, marea majoritate a consumatorilor sunt în siguranţă", a declarat preşedintele Comisiei pentru energie din Senat, István-Loránt Antal.
"După mai bine de un an de aplicare a actualului mecanism, el îşi depăşeşte limitele. Procedurile sunt birocratice, complicate, ele au adus furnizorii în imposibilitatea de a continua activitatea", a spus reprezentanta unui furnizor de energie electrică, Livia Stan. În plus, Guvernul vrea să nu mai plătească diferenţa de preţ furnizorilor, ci să stabilească tariful la cel mult 450 lei/MWh.
Furnizorii de energie au întârziat cu trimiterea facturilor
- Amenzi pentru întârzieri la emiterea facturilor. Cu cât au fost sancţionaţi Electrica, ENEL, Hidroelectrica, CEZ...
- Amenzi pentru întârzieri la emiterea facturilor. Cu cât au fost sancţionaţi Electrica, ENEL, Hidroelectrica, CEZ...
- Surse Observator: Guvernul încearcă să menţină un preţ maximal de 1 leu şi 30 de bani pe kwh
"Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva, mai ales un profit excepţional. Statul Român trebuie să compenseze persoanele vulnerabile, economia româneasca si producătorii", a transmis preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
"A vinde energie electrică la un preţ plafonat înseamnă, de fapt, plafonarea profitului producătorilor şi atunci avem o abilitate scăzuta de a face investiţii", a spus directorul de consultanţă Sorin Elisei.
Unii furnizori de electricitate au avut şi o abilitate scăzută de trimitere a facturilor. Din această cauză, mulţi români s-au trezit nevoiţi să plătească sume astronomice. De exemplu, un locuitor din Ilfov a primit o somaţie de peste 100.000 de lei. Şase companii au fost sancţionate cu amenzi de aproape 400.000 de lei pentru întârzieri. Preţul gazului va rămâne plafonat la 31 de bani pe kilowat, până vara viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰