Antena Meniu Search
x

Video Românii primesc primele vouchere de 250 lei luna viitoare. Cele 6 produse pe care le pot cumpăra cu tichetele

De la 1 iunie, Guvernul va da voucherele de 50 de euro pentru 3 milioane de persoane vulnerabile. Banii vor veni pe carduri, distribuite de Poşta Română. Deşi trăiesc cu venituri minime, mulţi nu sunt mulţumiţi: se plâng că nu stiu cum sa foloseasca un card si la magazinul din sat nu pot plati cu bucata de plastic. Voucherele de 250 de lei se vor da din două în două luni. 

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 20:06

Vezi și

Tanti Mărioara are o pensie de 1.480 de lei. Aşa că, de luna viitoare, va primi de la stat un ajutor pentru a-şi cumpăra alimente de bază. 

Mărioara: Ei zic că îl vor trimite poştal. Carduri. 

Cardurile vor putea fi folosite doar în magazinele unde există POS-uri

POS-urile sunt dispozitive greu de găsit, mai ales la sate. 

Pe acelaşi subiect

Mărioara: Trebuie să mergem în oraş, sigur că da. Sunt cheltuieli în plus, cheltui cu drumul. Vă daţi seama e 14 lei drumul dus-întors. 

Pensionară: Mergem unde se poate să luăm cu el, din altă parte.

În plus, nici cu tehnologia nu stau prea bine bătrânii. 

Reporter: Dvs, dacă aţi avea cardul în mână, să mergeţi la magazin, aţi şti cum se procedează cu el?

Mărioara: Nu ştiu! Pentru că n-am lucrat cu ele. Tehnologia pentru noi...abia ne descurcăm pe telefonul mobil pe care îl avem acasă. 

Pensionar: Ne e mai uşor la poştă. N-am avut card la pensie făcut. 

Ministrul muncii spune că a găsit soluţia

Marius Budăi, ministrul Muncii: Se vor deplasa fie societăţile, fie se va organiza aşa încât persoanele să beneficieze de produsele alimentare pe care le vom pune la dispoziţie. 

De cei 250 de lei se vor putea cumpăra pâine, cartofi, ulei, orez, carne de pui şi ouă. 

Femeie: Suma este destul de mică, gândind la inflaţie şi la preţurile care cresc vertiginos, fără să aibă întotdeauna o acoperire reală. 

Femeie: Mi se pare nedrept să faci o listă cu produse pe care acei oameni le pot cumpăra. 

Adrian Măniuţiu, analist economic: Suma este foarte mică. Dar dacă ne raportăm la familii care câştigă foarte puţin, e evident că e ceva în plus. Nu ceva în minus. Şi dacă aceşti bani sunt direcţionaţi exclusiv către alimente de bază, e o sumă care poate să facă diferenţa între înfometare şi o hrană mai decentă. 

Economiştii spun că emiterea cardurilor şi distribuirea lor de către Poşta Româna implică alte cheltuieli, bani care ar fi putut merge pentru a creşte valoare tichetelor. În plus...

Dan Schwartz, analist economic: Folosirea este limitată la supermarketuri. atunci efectul pozitiv este micşorat de preţurile din supermarketuri. Este bine cunoscut, sunt superioare preţurilor din magazinele mai mici sau din pieţele libere. Ceea ce face Guvernul acum, prin acordarea acestor vouchere, este puţin probabil ca să rezolve problemele pe care cei cu venituri foarte mici le au. 

Tichetele se vor acorda până la finalul acestui an. Vor beneficia de ele cei cu pensii de până în 1.500 de lei, persoanele cu handicap care nu au venituri mai mari de 1.500 de lei, dar şi familiie în care câştigul pe membru e de până în 600 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii primesc primele vouchere de 250 lei luna viitoare. Cele 6 produse pe care le pot cumpăra cu tichetele