Antena Meniu Search
x

Rusia, obligată să plătească Ucrainei despăgubiri de miliarde de dolari pentru activele Naftogaz din peninsula Crimeea

Compania energetică de stat din Ucraina, Naftogaz, a anunţat joi că un tribunal de arbitraj de la Haga ar fi condamnat Moscova la plata unor despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari, pentru activele companiei sale care au fost expropriate în mod ilegal odată cu anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, informează AFP. Directorul general Oleksiy Chernyshov, a catalogat decizia curții drept "o victorie importantă pe frontul energetic" şi a adăugat că, în viitor, se aşteaptă şi la alte decizii în favoarea Ucrainei, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 16:02

Naftogaz
Rusia, obligată să plătească Ucrainei despăgubiri de miliarde de dolari pentru activele Naftogaz din peninsula Crimeea - Shutterstock

"În pofida tentativelor Rusiei de a obstrucţiona justiţia, tribunalul de arbitraj a ordonat Rusiei să despăgubească Naftogaz pentru pierderi în valoare de până la cinci miliarde de dolari", a informat Naftogaz.

Contenciosul viza activele Naftogaz care ar fi fost expropriate de Rusia, cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, care ulterior a fost alipită Rusiei, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. Considerând că a fost prejudiciată de anexare, grupul energetic ucrainean a sesizat în 2016 tribunalul de arbitraj, care a derulat audieri până în luna martie 2022, şi miercuri a dat verdictul, susţine Naftogaz.

Rusia refuză să plătească daunele

Compania ucraineană a precizat că dacă Rusia refuză să plătească, în mod voluntar, despăgubirile ordonate de tribunalul de arbitraj, Naftogaz susţine că ar putea iniţia o procedură prin care să aibă dreptul de a pune în aplicare decizia pe teritoriul acelor state unde sunt amplasate active ale Federaţiei Ruse. Naftogaz, companie care deţinea în Crimeea inclusiv zăcământul offshore de gaze Chornomornaftogaz, nu a oferit detalii cu privire la activele ruseşti de peste hotare pe care le-ar putea viza.

Autorităţile de la Kiev şi companiile ucrainene s-au îndreptat din ce în ce mai des spre tribunalele de arbitraj, jurisdicţii de drept privat internaţional, pentru a-şi apăra drepturile în disputa cu Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Rusia, obligată să plătească Ucrainei despăgubiri de miliarde de dolari pentru activele Naftogaz din peninsula Crimeea