Antena Meniu Search
x

Update Salariul minim pe economie creşte în anumite domenii. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă

Guvernul a luat decizia de a majora salariul minim pe economie, după mai bine de o lună de promisiuni. Însă doar în anumite domenii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 31.10.2023, 13:03

Vezi și

UPDATE. Executivul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniile construcţii, sector agricol şi industria alimentară. Actul normativ stabileşte noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care vor fi aplicate începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În sectorul construcţiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.

Astfel, vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate, arată comunicatul de presă al Executivului. Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele şi patronatele, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi pentru Dialog Social, potrivit news.ro

În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ. După o lună de promisiuni, Guvernul majorează salariul minim pe economie în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Însă doar pe hârtie. Veniturile nete vor rămâne aceleaşi, deşi bruturile vor creşte la 4582 în construcţii şi 3436 de lei în agricultură şi în industria alimentară. Explicaţia este una simplă.

Pe acelaşi subiect

Veniturile nete rămân aceleaşi

Angajaţii vor fi obligaţi să plătească CASS, contribuţia la sănătate 10%, de aceea veniturile nete rămân aceleaşi. Tocmai de aceea, veniturile nete rămân aceleaşi. În urmă cu o lună, Guvernul a vrut prima oară să majoreze salariul minim pe economie în aceste domenii. Însă, la acea vreme la o valoare mai mică, adică 4500 de lei în construcţii şi 3300 delei în agricultură şi industria alimentară.

Ordonanţa de urgenţă, adoptată azi

La acea vreme s-a descoperit o problemă. În urma analizei venite de la Ministerul de Finanţe, s-a descoperit că veniturile nete ar fi scăzut, cu 56 de lei în construcţii şi 93 de lei în agricultură şi industria alimentară. Tocmai de aceea s-au purtat din nou discuţii în Consiliul Tripartit. Azi, în şedinţa de Guvern va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care prevede aceste creşteri salariale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Salariul minim pe economie creşte în anumite domenii. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă