Antena Meniu Search
x

Video Jobul cu salariu de 2.000 de euro ignorat de români. "A fost angajat şi a plecat în Italia"

Tot mai puţini tineri sunt atraşi de muncile câmpului. Şi asta deşi un tractorist poate junge şi în România la un salariu de 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai au nimic de a face cu cele de pe vremuri. Sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră şi costă de trei ori mai mult decât o maşină de lux. 

de Redactia Observator

la 30.10.2023, 20:35

Vezi și

Sergiu este unul din puţinii tineri care mai conduc un tractor. Mai mult, el a făcut drumul invers pe care-l parcurg alţii. A învăţat în Italia, dar s-a întors să lucreze acasă. "Mi-a plăcut să fiu pe tractor. Am fost prin Italia, prin străinătate şi am găsit aici aproape lângă casă un loc de muncă. Este mai bine aşa. Acum ai aer condiţionat, ai frigider, orice ai pe tractor", spune Sergiu Iuriciuc, tractorist.

Ce salariu are un tractorist în România

Fermierii se plâng că nu mai găsesc oameni care să lucreze pe tractor şi asta deşi salariile pornesc de la 3.500 de lei şi pot ajunge chiar la 10.000 de lei pe lună, în funcţie de utilaj şi de suprafaţa de teren. "Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. Salariile sunt mari, dar şi cheltuielile sunt mari", spune Ioan Glăvan, fermier.

Utilajele nu mai sunt ca pe vremuri, unele par desprinse din filmele cu nave spaţiale. "Comenzile sunt dintre cele mai simple în ceea ce priveşte un fermier. Tractoriştii nu mai lucrează în condiţiile în care lucrau acum 20-30 de ani, murdari pe mâini", explică Nicu Pălivan, instructor utilaje agricole.

Pe acelaşi subiect

Utilaje mai ceva ca maşinile de lux

"Este un utilaj de ultimă generaţie, costul lui este de peste 300.000 de euro. Avem foarte multe ecrane pentru digitalizare, pentru a se regla singur. Avem o telecameră care este monată în spatele maşinii. Aici avem parte de GPS. Maşina merge cu mâinile libere. Operatorul pur şi simplu se uită la toate ecranele şi maşina merge singură", arată Andrea Tomazeli, producător tractor inteligent.

În România, sunt puţine locurile unde se mai țin cursuri de tractoriști. La Ștefănești, lângă Capitală, încă se mai învață această meserie.

Cum înveţi meseria de tractorist

"În principiu, la cursurile de calificare în ultimii ani a fost aşa, o constantă. Anual avem două sesiuni de cursuri. Pregătirea pentru obţinerea categoriei TR se desfăşoară pe durata întregului an. Aici am observat o cerere în creştere", declară Monica Toma, administratore şcoală utilaje agricole.

Pentru a susţine fermierii, Guvernul ia în calcul în acest an înfiinţarea unui program "Rabla pentru Tractoare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Jobul cu salariu de 2.000 de euro ignorat de români. "A fost angajat şi a plecat în Italia"