Antena Meniu Search
x

Video Schimbare radicală la sistemul de pensii. Opt milioane de români sunt afectaţi de ultima modificare

Schimbare importantă la Pilonul doi de pensii. În caz de deces, moştenitorii primesc integral banii acumulaţi în cont, în termen de 10 zile. Până acum, sumele erau încasate doar la pensionarea urmaşilor.  

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 20.01.2023, 20:04

Vezi și

Aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II. În caz de deces înainte de vârsta pensionării, banii pot fi moşteniţi.

Opt milioane de români afectați de schimbare

Până de curând, succesorii salariaţi nu puteau încasa imediat sumele, ci doar atunci când ieşeau la pensie. Însă, acum, odată cu schimbările din lege, beneficiarii pot primi toţi banii cuveniţi în 10 zile de la data solicitării.

Pot opta, însă, şi pentru plăţi eşalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani sau pentru mutarea banilor în propriul cont de Pilon doi. Pentru moştenitorii care nu sunt participanţi la fondul de pensii nu s-a schimbat nimic. Ei primesc banii imediat, aşa cum era şi până acum.

Dacă un cont de pensie privată nu are urmaşi, activele sunt încasate de fondurile de pensii administrate privat. De când există sistemul, 80.000 de participanți sau moștenitori au retras circa 1 miliard de lei din Pilonul II.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Schimbare radicală la sistemul de pensii. Opt milioane de români sunt afectaţi de ultima modificare