Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Furnizorii de gaze şi electricitate profită de plafonare şi umflă preţurile ca să primească de la Guvern sume uriașe timp de cinci luni

Compensări pentru români şi subvenţii uriaşe pentru furnizori. Este cercul vicios în care se învârte statul. Furnizorii profită de plafonare şi umflă preţurile pentru a primi de la Guvern sume uriașe, timp de cinci luni. Cât vor mai creşte facturile? Răspunsul e... limita e cerul. Greul începe însă din aprilie, când ajutoarele de la stat vor dispărea, iar oamenii vor fi nevoiţi să plătească preţul cerut de companii.

de Redactia Observator

la 07.12.2021 , 19:40

Pentru patru milioane de români, cei care NU au trecut în piaţa concurenţială, preţul unui kWh la curent va depăşi un leu de la 1 ianuarie. Furnizorii au profitat de piaţa liberă şi au umflat preţurile, bazându-se pe faptul că vor veni bani din subvenţia de la stat. La curent, creșterea este cuprinsă între 58 şi 85%. Deocamdată, oamenii vor putea beneficia de subvenţie şi nu vor simţi preţurile extrem de mari. În aprilie însă se schimbă treaba.

Lucia Cujbă, reporter Observator: Până în aprilie, majoritatea clienţilor nu vor plăti pentru curent mai mult de 71 de bani pe kWh, dacă se vor încadra într-un anumit consum. În paralel, însă, furnizorii continuă să crească preţurile. La Electrica, de exemplu, kWh va costa, din 1 ianuarie, 1,48 de bani, adică la dublul preţului plafonat şi compensat de stat.  Diferenţa va fi plătită furnizorilor din bugetul de stat. 

La gaze, creşterea la unii furnizori va fi şi de 10 ori

Vezi și

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Unii furnizori, folosindu-se de modul în care a fost redactată legea plafonării şi compensării, au făcut aceste specule, care nu sunt ilegale, sunt nemorale. Făcând ca anumite preţuri să fie crescute mult peste ceea ce a fost normal să fie. 

Pe acelaşi subiect

Teoretic, o limită de preţ nu există, pentru că tarifele nu pot fi plafonate la furnizori. 

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Nu există o limită. Este o piaţă liberă. Din păcate, această liberalizare s-a suprapus peste această criză energetică.

Compensarea și plafonarea la energie și gaze ar costa bugetul de stat patru miliarde de lei. Suma va fi inclusă în proiectul de buget pe anul viitor. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: La finalul acestei perioade, consumatorii vor constata că vor ieşi mai şifonaţi decât dacă nu ar fi fost această plafonare. Legea plafonării a crescut preţul în mod artificial. 

De cealaltă parte, furnizorii spun că preţurile sunt justificate. Dau vina pe pieţele angro. În plus, se tem că vor intra în blocaj financiar, dacă nu li se vor deconta la timp de la bugetul de stat costurile facilităţilor acordate clienților. 

Ion Lungu, Asociaţia Furnizorilor de Energie: Energia electrică care se va consuma anul viitor a fost achiziţioanată, cea mai mare parte, în această toamnă şi pâna în prezent, cand preturile in piata angro au fost foarte mari. 

Riscul acum este ca facturile uriaşe şi scumpirile în lanţ să anuleze creşterile de pensii, alocaţii şi salarii anunţate pentru anul viitor. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Furnizorii de gaze şi electricitate profită de plafonare şi umflă preţurile ca să primească de la Guvern sume uriașe timp de cinci luni