Antena Meniu Search
x

Video Noi scumpiri anunțate la mâncare. De când vor creşte preţurile alimentelor

După energie electrică, gaze şi carburant, se scumpesc şi alimentele. Este un lanţ al slăbiciunilor în care producătorii sunt nevoiţi să crească preţul, pentru a-şi acoperi costurile tot mai mari. Este semnalul de alarmă tras de sindicaliştii din industria alimentară, care spun că oricât ar încerca producătorii să menţină preţurile la nivelul de acum, acest lucru nu va fi posibil în lipsa unor măsuri luate de Guvern.

de Redactia Observator

la 30.11.2021, 08:40

Vezi și

Vestea bună este că, cel puţin până în preajma sărbătorilor ar trebui ca preţul alimentelor să nu crească. Trebuie să luăm însă în calcul că deja majoritatea alimentelor s-au scumpit cu 15-20%. Singurul aliment care a rămas cu preţul neschimbat este carnea de porc, asta deoarece mai existau stocuri, nu la noi, ci în ţările de unde o importăm.

În contextul în care consumul de carne de porc din ţara noastră este asigurat în proporţie de circa 80% din import. La începutul anului nou vor veni şi scumpirile. Primul val va afecta chiar aceste alimente, carnea şi preparatele din carne, cu 10% estimează cei din industria alimentară. Un al doilea val de scumpiri va veni începând cu luna februarie, atunci când se vor scumpi şi produsele de panificaţie, creşterile fiind cu 15-20%.

Noi scumpiri la alimente

Producătorii români vor păstra, cel puțin în această perioadă, prețurile actuale la alimente, oricum majorate deja cu 15-20%, chiar dacă înregistrează costuri suplimentare și influențe semnificative din cauza scumpirii energiei, gazelor naturale și a nutrețurilor, însă, începând de anul viitor, va exista cu siguranță o actualizare a acestor prețuri, susține președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

"Oricum la o parte din alimente prețurile au crescut. Nu este sfârșitul și sigur nu este o veste bună. La pâine și produse de panificație prețurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Discutăm în primul rând despre carnea de porc din import, pentru că noi importăm cam 80 chiar 85%. Având în vedere fenomenele care au fost în Germania și în alte state europene referitoare la pesta porcină africană și având cantități destul de mari, (...) s-a exportat carne de porc, începând de acum câteva luni, chiar sub prețul de cost al fermierilor români. Acest lucru i-a încurcat teribil de tare pe fermierii noștri care și așa se chinuiesc să trăiască, să rămână la suprafață, dar fenomenul nu a putut fi oprit, pentru că discutăm de o piață liberă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Noi scumpiri anunțate la mâncare. De când vor creşte preţurile alimentelor