Video Se ieftinesc locuinţele, după ce piaţa imobiliară s-a blocat. Cu cât se vinde acum un apartament de 3 camere, evaluat în trecut la 100.000 de euro
După doi ani de scumpiri în lanţ pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii apasă, în sfârşit, frâna. Chiar dacă ar mai vrea să ţină preţurile sus, nu prea mai au cui să vândă. Interesul există în continuare, însă dobânzile în creştere, dar şi incertitudinile din economie îi ţin pe mulţi departe de o nouă achiziţie. Vestea bună este că cine vrea să se mute acum, pe final de an, găseşte apartamente mai ieftine şi cu 10 mii de euro faţă de lunile trecute. Vânzătorii caută tot felul de soluţii pentru a nu rămâne cu locuinţele pe stoc.
Mulţi dintre cei care depind de un împrumut ca să îşi cumpere o locuinţă şi-au amânat decizia de achiziţie. Preţurile mari ale apartamentelor, dar şi costurile de finanţare în creştere se văd acum în cererile pentru apartamentele nou construite, spun specialiştii.
Dan Bărbulescu, specialist vânzări: Vânzările au cam stagnat din cauza creditării. Ca şi procent de scădere- undeva la 40% într-o lună. Mereu apartamentele se vindeau din faza de construcţie. Au început să rămână pe stoc. Au început să apară şi promoţii.
Irina Savu, specialist creditare: Cu un venit de 3.000 de lei îşi permiteau un credit în valoare de 66.500 de euro. Acum va fi necesar un salariu de 4.500 de lei pentru a te încadra în aceeaşi sumă. Clienţii vin, îşi fac simulările, însă din păcate nu se încadrează la ceea ce îşi doresc.
Şi mulţi nu se vor încadra până când IRCC, indicele care influenţează ratele pentru creditele în lei ale românilor, nu se va opri din creştere.
- Doi poliţişti din Satu Mare, reţinuţi după ce s-au implicat în afaceri imobiliare. Mergeau pe şantier, în...
- Cea mai mare ţeapă imobiliară din ultimii 33 de ani. Ce au păţit românii care au dat avans 20 mil. euro pentru...
- Ajutor de 500 de milioane euro de la UE pentru IMM-urile din România. Ce întreprinderi pot beneficia de această...
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România: Când a scăzut piaţa imobiliară în 2008 am avut o recesiune puternică. Piaţa imobiliară este fundamental legată de economia românească. Cum va merge economia aşa va merge şi această piaţă.
Cei care îşi caută o locuinţă în această perioadă pot găsi oferte mai bune în piaţă faţă de începutul acestui an. Spre exemplu, un apartament de trei camere poate fi cumpărat cu un discount de 10%, adică o reducere de la 100.000 de euro. Datele oficiale arată că în noiembrie, la nivel naţional, s-au vândut peste 61 de mii de imobile la nivel naţional, în creştere faţă de octombrie, dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cele mai multe locuinţe s-au vândut în Capitală, în Ilfov, dar şi în Braşov. La polul opus, județele cu cele mai mici tranzacţii sunt Olt, Teleorman și Călărași. Cei din piaţă spun că cele mai multe dintre tranzacţii sunt, de fapt, rezultatul unor negocieri mai vechi.
Irina Savu, specialist creditare: Clienţii au semnat o promisiune pentru un apartament la începutul acestui an sau chiar anul trecut, iar acum se finalizează imobilul şi din acest motiv apar multe tranzacţii la ANCPI.
Adrian Negrescu, analist economic: Mă aştept ca piaţa să stagneze, cel puţin în prima parte a anului 2023. O să vedem foarte puţine tranzacţii, sporadice, mai mult pe zona apartamentelor vechi, acolo unde nu există TVA.
Din 2023, cei care vor să cumpere o locuinţă cu TVA de 5% trebuie să caute apartamente de până la 120 de mii de euro şi nu 140 de mii de euro - ca până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰