Antena Meniu Search
x

Video Se scumpesc și produsele de la producătorii locali, după ce TVA-ul a crescut de la 5 la 9%: "Este o greşeală elementară"

Gustul tradiţional românesc este şi mai scump în acest an. Guvernul a inclus pe lista cu măsuri fiscale şi alimentele care vin de la micii sau marii producători locali. Telemeaua, carnea, salamul tradiţional, dar şi legumele bio - toate costă mai mult cu aproape 5 procente. Măsura îi îngrijorează pe producători. Se tem că vor pierde clienţi, în condiţiile în care românii sunt tot mai atenţi la cheltuieli. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 10.01.2024, 20:29

Vezi și

Brânzeturile, conservele sau dulcețurile produse local sunt doar câteva dintre produsele care costă mai mult din acest an. TVA-ul a crescut de la 5 la 9%. Un borcan de gem de prune, de exemplu, se scumpeşte cu un leu. 

  • Bibiana Stanciulov, producător de dulceţuri: Au zis care au TVA-ul mic, hai să-l aducem la nivelul TVA-ului general din România. Este o greşeală elementară în care loveşte producătorul român. Nu să-şi bată joc de producătorul român. 

Un kilogram de cârnaţi ţărăneşti costă acum 53 de lei, un kilogram de salam de Sibiu 54 de lei, iar unul de brânză se vinde acum 54 de lei. Toate sunt mai scumpe cu 2 lei de la 1 ianuarie. Producătorii speră că cei ce cumpără astfel de produse nu vor fi descurajați de preț, ci se vor uita în continuare la calitate. 

  • Ştefania Grama, comerciant produse bio: În primul rând, clientul este cel afectat. Pentru că el suportă acest procent de majorare, dar tot lanţul este afectat. Această schimbare a cotei de TVA încurcă foarte mult economia. După ce că trăim nişte vremuri grele, avem probleme cu inflaţia, am avut parte de scumpiri în lanţ pe parcursul unui an. 
Pe acelaşi subiect

Măsura i-ar putea forţa pe unii producători să renunţe la afacerile lor cu produse ecologice

Iar importurile vor creşte. 

  • Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: Ţinând cont de puterea de cumpărare scăzută a românilor, sigur că această măsură implică creşteri de preţ în mod automat.  Înseamnă că vor fi vânzări mai mici, din ce în ce mai puţine. Pe de altă parte, foarte mulţi producători mai mici, mai mult ca sigur îşi vor închide afacerile dacă nu pot să-şi vândă marfa. 

Pe lângă alimentele de înaltă calitate, şi produsele bio pe care le găsim în supermarket costă mai mult. Nu toţi comercianţii au apucat să schimbe preţurile, însă spun că e o chestiune de câteva zile. 

  • Feliciu Paraschiv, întreprinderi mici si mijloci: Schimbarea asta s-a făcut exact la ora 00:00, când toată lumea ciocnea un pahar de şampanie, comercianţii schimbau TVA-ul. Schimbi cumva din soft, dar fizic să schimbi 2.000 de etichete la raft este aproape imposibil. Pe bonul fiscal o să apară... Dar nu au reușit să schimbe prețurile la raft şi atunci sunt obligaţi să vândă cu preţul vechi. 

Potrivit unui sondaj, românii cumpără cel mai des de la producătorii locali fructe şi legume

Când vorbim despre motivele pentru care aleg să consume produse autohtone, 64% afirmă că sunt mai gustoase, 56% o fac pentru a susține afacerile româneşti, iar pentru 54% acestea sunt mai sănătoase. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Se scumpesc și produsele de la producătorii locali, după ce TVA-ul a crescut de la 5 la 9%: "Este o greşeală elementară"