Video Singura afacere care aduce profit când vine canicula. România e în topul producătorilor europeni
Exista totusi un domeniu, o industrie unde căldura aduce profit. Canicula e binevenită pentru producătorii de îngheţată! Au crescut şi vânzările, şi producţia, iar sortimentele artizanale câştigă teren în România.
În ultimii 20 de ani, îngheţata a cucerit inimile românilor. În 2004, de exemplu, fiecare locuitor consuma doar jumătate de kilogram pe an - cel mai puţin din toată Europa. Astăzi, mâncăm de patru ori mai mult: circa două kilograme anual, adică aproximativ 20 de îngheţate la cornet. Suntem încă departe de alţi europeni: belgienii, de exemplu, savurează 16 kilograme pe an, portughezii 14 kilograme şi polonezii 13 kilograme.
În ultimii ani, România a intrat în topul european al celor mai mari producători de îngheţată
În ultimii ani, România a intrat în topul european al celor mai mari producători de îngheţată. Producem 35 de milioane de litri pe an, conform Eurostat. Campioni la acest capitol sunt germanii, cu 620 de milioane, şi francezii cu 591 de milioane. E de remarcat totuşi avântul pe care l-a luat piaţa de îngheţată la noi: erau sub 100 de producători în 2010, iar azi sunt peste 260, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Dacă în trecut cei mai mulţi români îşi cumpărau îngheţată de la dozatoarele de pe stradă sau din supermarket, azi sunt în creştere gelateriile artizanale.
Şi deşi pe piaţă au apărut sortimente exotice, precum îngheţata de mango, lavandă sau ghimbir, aromele favorite rămân cele clasice: ciocolata, vanilia şi fructele de pădure.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰