Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Singura soluţie pentru Europa, unde populaţia se reduce treptat. Natalitatea a explodat în schimb în Africa

De azi, suntem 8 miliarde de oameni pe planetă. În ultimii 100 de ani, numărul pământenilor a crescut de patru ori. Progresul tehnologic ne-a permis să trăim mai mult şi mai bine. Consumăm însă resursele Terrei într-un ritm accelerat. Iar sociologii mai atrag atenţia asupra unui aspect - populaţia începe să scadă în Europa sau America de Nord, în vreme ce natalitatea a explodat în Africa. 

de Redactia Observator

la 15.11.2022 , 21:12

Vinice Mabasang a fost desemnată, simbolic, cetăţeanul cu numărul 8 miliarde. Fetiţa s-a născut într-un spital din Manila, Filipine. "Speranţa de viaţă a crescut şi oamenii trăiesc mai bine. Ar putea deveni o catastrofă, dacă guvernele nu se pregătesc pentru ce va fi în deceniile următoare", spune Dr. Rachel Snow, United Nations Population Fund.

Peste 60% din populaţia lumii, în Asia

Asia găzduieşte de fapt peste 60% din populaţia globului. Anul viitor, India ar urma să depăşească liderul etern, China, la numărul cetăţenilor. Cele două naţiuni însumează aproape 3 miliarde de suflete. O veste primită cu zero entuziasm de locuitori. "Rata şomajului va creşte, iar din cauza asta vor fi mai multe tâlhării, violuri, crime. Toate astea se întâmplă deja", se plânge o femeie din India. "Cu o asemenea populaţie uriaşă, câte locuri de muncă să găseşti? Creşte numărul bolilor. Oamenii nu mai au ce mânca", mai spune un om de afaceri.

Vezi și

Dar cum am ajuns aici? "Am atins primul miliard în 1804. În aproape 130 de ani, populaţia planetei s-a dublat. Revoluţia industrială şi progresul medicinei au făcut ca numărul oamenilor să crească tot mai repede. În 1974 am ajuns la patru miliarde. Acum 11 ani, lumea avea 7 miliarde de oameni. Acum 8 miliarde şi un pic. Evoluţia e fulminantă, dar rămân zone, precum Europa de Est, pe minus. La popul opus sunt India şi China, cu o natalitate peste 2 la mie. Iar campionă este Africa, cu 4,44 naşteri la mia de locuitori", arată Mădălina Iacob, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Cele mai mari creşteri ale natalităţii, în ţări din Africa

În ultimul an, primele 20 de ţări cu cele mai mari creşteri ale natalităţii sunt toate din Africa. E cel mai tânăr continent, cu o medie de vârstă de 17 ani. În Europa, media e de 41,7 ani. "Într-o ţară precum Nigeria, este la 7,2. Pentru comparaţie, în România avem indicele de fertilitate de 1,76 la mie", explică Vladimir Alexandrescu, sociolog INS. 

"În unele culturi, e o dovadă de putere să ai mai mulţi copii", spune Adeleke Omolayo, asistentă medicală. "Populaţia tot mai mare a Nigeriei e rezultatul lipsei de control a ratei de creştere a populaţiei. Iar dacă priveşti spre nordul ţării, acolo bărbaţii sunt liberi să aibă până la patru soţii, iar femeile fac câţi copii vor", adaugă Eunice Azimi, locuitoare din Lagos.

Cum va supravieţui Europa evoluţiei demografice

De aceea, spun specialiştii, migraţia va fi pe termen lung singura soluţie prin care vor supravieţui continente ca Europa şi America de Nord. Ţările din care pleacă cei mai mulţi cetăţeni sunt India, Mexic, China, Rusia, Siria, Bangladesh şi Pakistan. Destinaţiile principale sunt ţări precum Statele Unite, Germania, Regatul Unit sau Franţa. 

"Bătrânul continent a devenit bătrân şi la propriu. Şi o dezvoltare demografică în Europa nu se întâmplă prin naşteri, ci prin imigrare, care înseamnă multe probleme de natură socială", spune Vladimir Alexandrescu, sociolog INS. Procesul de creştere demografică va fi mai lent de acum înainte. Cifrele ONU arată că va dura cel puţin încă 15 ani până vom ajunge la 9 miliarde şi alţi peste 30 de ani până la 10 miliarde. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Singura soluţie pentru Europa, unde populaţia se reduce treptat. Natalitatea a explodat în schimb în Africa