Antena Meniu Search
x

Revoltă în China după un lockdown în Guangzhou. Furioşi, oamenii au dărâmat barierele de control şi au răsturnat o maşină a poliţiei

Chinezii se revoltă din cauza lockdown-ului din provincia Guangzhou, din sudul ţării. Mulţimi furioase au dărâmat barierele montate pentru a-i izola în locuinţe, au ieșit în stradă şi au sfidat ordinele stricte. Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată chiar un grup de persoane care răstoarnă o maşină de poliție, potrivit BBC şi CNN.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 15:40

Vezi și

Imagini dramatice vin din metropola industrială Guangzhou din sudul Chinei. Oamenii nu mai suportă restricţiile dure şi lockdown-urile cauzate de focarele de Covid. Furioşi din cauza izolărilor obligatorii care nu se mai termină, locuitorii din Guangzhou au dărâmat baricadele ridicate de autorităţi pentru a-i împiedica să iase din case şi s-au ciocnit cu poliţia pe străzi. Unii au răsturnat chiar o maşină de poliție. Autorităţile chineze au trimis în zonă echipe de poliţie anti-manifestaţii. 

Incidentele vin după cel mai grav focar de Covid înregistrat la Guangzhou de când a început pandemia. Furia s-a dezlănţuit în districtul Haizhu în care a fost impusă carantina iar oamenii sunt obligaţi să rămână în case. Pe fondul încetinerii economice, politica de zero-Covid a Chinei a ajuns sub o presiune enormă.

În zona unde au izbucnit revoltele locuiesc muncitori săraci care s-au plâns că nu sunt plătiți pentru că nu pot să lucreze și nu mai au mâncare iar prețurile cresc vertiginos în timp ce ei sunt carantinaţi.  Timp de mai multe nopți, oamenii s-au luptat cu muncitorii sanitari veniţi să se asigure că nu încalcă regulile de carantină. Lucrurile au explodat brusc luni când oamenii au ieşit sfidători pe străzile din Guangzhou

Ironia zvonurilor false despre Covid, răspândite în China

Pe acelaşi subiect

Din nou, zvonurile false au jucat un rol important scrie BBC. Înainte de revolte, s-au răspândit zvonurile că rezultatele testelor PCR sunt falsificate de companiile medicale pentru a crește artificial numărul de infecții şi a câștiga mai mulți bani. Astfel de zvonuri care circulă pe platformele de socializare creează tensiuni şi în nordul țării.

Oficialii din provincia Hebei au anunțat că testele în masă din orașul Shijiazhuang vor fi oprite. Asta a dus la speculații că virusul ar fi lăsat să se răspândească necontrolat şi că populația va deveni cobai pentru a verifica ce s-ar întâmplă. Panicați oamenii au făcut stocuri de medicamente chinezești despre care spun că ajută la tratarea Covid. Proviziile din oraș s-au epuizat. 

Un zvon similar a dus în urmă cu două săptămâni la o revoltă în masă a angajaţilor de la complexul Foxconn din centrul orașului Zhengzhou, care a afectat producţia globală de iPhone-uri.

Autoritățile locale din China se chinuie să aplice strategia zero-Covid fără a distruge economia. Cele mai recente cifre oficiale privind producția industrială și vânzările cu amănuntul arată impactul zdrobitor al pandemiei și al deciziilor politice. Nu există nicio provincie chineză care să fi raportat zero cazuri de Covid în ultimele zile.

Şi în orașul Chongqing, din vestul Chinei, 20 de milioane de oameni au fost plasați sub un tip de izolare, numită ironic de către oameni "management static voluntar". Deși nu a existat niciun anunț oficial, autorităţile locale le-au spus oamenilor să rămână în casă. Chinezii au glumit că autorităţile din Chongqing nu au vrut să anunțe un lockdown masiv în aceeași zi în care au fost dezvăluite măsuri de relaxare a strategiei zero-Covid în toată China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Revoltă în China după un lockdown în Guangzhou. Furioşi, oamenii au dărâmat barierele de control şi au răsturnat o maşină a poliţiei