Antena Meniu Search
x

Video Şoferii români, tot mai arşi la buzunare: Carburanţii s-au scumpit cu aproape zece procente în doar trei săptămâni

În doar trei săptămâni, carburanţii s-au scumpit cu aproape zece procente. Un litru de benzină standard a ajuns să coste 6 lei şi 80 de bani, în unele benzinării, iar preţurile continuă să crească, pe fondul crizei energiei, dar şi a tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Românii fac haz de necaz şi spun că vor ajunge să alimenteze cu benzină specială pentru maşini de curse. Un astfel de sortiment costă aproximativ 16 lei.

de Ioana Matei

la 23.01.2022, 19:41

Vezi și

Pentru mulţi şoferi, o plimbare cu maşina ar putea ajunge doar un răsfăţ de weekend. 

Şofer: Faţă de acum câteva luni, aproape 40% mai scump. Tot de 50 de lei bag, orice ar fi.

Ioana Matei - reporter Observator: Un litru de benzină costă, în medie, 6,7 lei, iar cel de motorină 6,6 lei. Sunt preţuri mai mari cu aproximativ 50 de bani faţă de luna decembrie. Asta înseamnă că, de la începutul anului, preţurile la pompă au crescut, în medie, cu 3 bani pe zi. 

Aşa că mulţi români au avut parte de surprize neplăcute, când au ajuns la benzinărie. 

Pe acelaşi subiect

Şofer: E mare de tot. E mare de tot scumpirea.

Şoferii români, tot mai arşi la buzunare

În acest ritm, vom ajunge să alimentăm ca pasionaţii de raliuri, care dau pe un litru de benzină specială nu mai puţin de 15 lei şi 49 de bani. De ce atât de mult?

Andrei Andoni - retailer echipamente tuning: Are cifra octanică mai ridicată decât cea normală şi asta împiedică sau mai ajută la evitarea detonării în motor, lucru pe care nu ni-l dorim şi, în acelaşi timp, mai scade şi din temperatura motorului.

Radu Văduva este campion european la drift. Ţine în frâu sute de cai putere, pe circuit, iar performanţa lui depinde în mare parte şi de combustibilul pe care îl foloseşte. 

Radu Văduva - campion european la drift: Îţi dă o putere mai mare a maşinii. Se foloseşte la maşinile de curse care au un calculator special al maşinii, cu un soft adaptat pentru acea benzină.

Andrei Andoni - retailer echipamente tuning: Dacă punem benzina asta racing într-un motor normal, nu obţinem puterea pe care ne-o dorim. 

Speciali sau nu, carburanţii continuă să se scumpească. Inflaţia record este prima explicaţie. Urmează cererea mai mare decât oferta, criza din energie, dar şi preţul barilului de petrol, care se află la cel mai mare nivel din ultimii şapte ani. 

Adrian Măniuţiu - analist economic: Ar putea să se apropie de pragul psihologic de 100 de dolari, în a doua parte a anului, cel târziu. 

Dan Schwartz - consultant fiscal: Faptul că Rusia este în pragul declanşării unui război european iarăşi pune presiune pe oferta şi pe preţurile hidrocarburilor. Sunt furnizori care îşi păstrează stocuri pentru astfel de evenimente şi nu le lansează pe piaţă acum. 

Specialiştii se aşteaptă ca în perioada următoare preţul unui litru de carburant să depăşească 7 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Şoferii români, tot mai arşi la buzunare: Carburanţii s-au scumpit cu aproape zece procente în doar trei săptămâni