Antena Meniu Search
x

Raportul îngrijorător care dezvăluie culisele grevei de la STB: supraconsum de carburant, achiziții inutile de piese și facturi umflate

Un audit intern efectuat la nivelul Societății de Transport București a scos la iveală nereguli majore la autobazele și depourile STB, unde s-au constatat ”plăți ilegale a unor facturi umflate pentru piese” și supraconsumuri de carburant, arată o anchetă Buletin de București despre culisele grevei de la STB.

de Redactia Observator

la 21.01.2022, 12:35

Raportul îngrijorător care dezvăluie culisele grevei de la STB: supraconsum de carburant, achiziții inutile de piese și facturi umflate
Raportul îngrijorător care dezvăluie culisele grevei de la STB: supraconsum de carburant, achiziții inutile de piese și facturi umflate - Inquam Photos / Octav Ganea

Auditorii interni de la STB au întocmit un raport public intern ad-hoc în urma unui control realizat între 27 septembrie și 10 decembrie 2021. Documentul, intrat în posesia Buletin de București, a fost avizat săptămâna trecută iar principala recomandare ține de schimbarea la nivelul STB a procedurilor de sistem pentru achizițiile publice.

Auditorii au descoperit că au fost încheiate contracte în valoare de peste un milion de euro pentru achiziționarea unor piese ”în plus față de necesarul real”.

Consum record de combustibil în luna decembrie

În plus, raportul scoate la lumină un supraconsum care a crescut între noiembrie și decembrie 2021 de la 18.699 litri, la 44.981 litri. Un calcul simplu arată ca la un preț mediu al motorinei de 6,5 lei, costurile pentru supraconsumul autobuzelor a însemnat doar luna trecută 292.376 de lei, adica aproape 60 de mii de euro. 

Pe acelaşi subiect

Doar în cazul unei singure autobaze, cea din Ferentari, supraconsumul vehiculelor a crescut de peste trei ori în decembrie anul trecut, față de luna anterioară.

Liderul de sindicat de la STB susține că nu a avut acces la raportul de audit

Vasile Petrariu, liderul de sindicat care conduce greva și consilier municipal PSD, a declarat pentru sursa citată că nu cunoștea concluziile acestui raport. 

„Nu am cunoștințe deocamdată pentru ca domnul director a dat dispoziție ca noi să nu avem acces la informații. E un lucru total ieșit din comun pentru ca noi reprezentăm forța de muncă și nu au ce sa ascundă față de noi. Mă voi interesa”, a explicat liderul de sindicat.

Directorul STB: „Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei”

Directorul Societății de Transport București, Adrian Criț, a adus acuzații grave la adresa unora dintre angajații companiei, pe care i-a acuzat că fură combustibil și piese de schimb.

„Furturile de combustibil sunt la ordinea zilei, avem plângeri penale efectuate. Pe de altă parte piesele și componentele comandate dispar din punctele de lucru”, a declarat Adrian Criț.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Raportul îngrijorător care dezvăluie culisele grevei de la STB: supraconsum de carburant, achiziții inutile de piese și facturi umflate