Antena Meniu Search
x

Video Soluția găsită de Oradea, pentru a nu împovăra localnicii cu taxe și impozite mai mari

Vom resimți inflația de anul trecut și în 2024, când vom plăti dările pentru case, mașini și terenuri. Potrivit Codului Fiscal, acestea trebuie indexate cu rata inflației de 13,8%, ajunsă la un nivel record pentru ultimii 12 ani. Însă există şi norocoşi. Orădenii ar putea suporta doar jumătate din această majorare, pentru că primăria intenționează să își reducă propria cota de impozitare. 

de Redactia Observator

la 29.03.2023, 22:16

Vezi și

Un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Primăria Oradea prevede taxe și impozite locale mai mari cu 7% anul viitor. Chiar şi aşa, orădenii nu vor simţi prea mult creşterea.

Antonia Nica, viceprimar Oradea: Diferenţa va fi suportată de municipalitate, dar am găsit o posibilitate ca prin reducerea cotei de impozitare de la 0,118 % la 0,111% să atenuăm creşterea inflaţiei, iar efectul asupra valorii de plată a impozitului să fie 7% in 2024.

Analiștii financiari cred că această majorare a impozitelor, mai mică decât rata inflației, se datorează unor majorări de taxe mult mai ridicate în anii trecuți, faţă de rata inflației. În 2018, impozitele au crescut cu 20%, aşa că acum, primăria are de unde să reducă din cota proprie.

Dacian Palladi, consultant financiar: Mai mulţi bani la bugetul primăriei, oricum am întoarce-o. Dacă luăm chiar şi diferenţe ale anilor anteriori şi această majorare concretă în jur de 7%, primăria va încasa mai mulţi bani.

Pe acelaşi subiect

Localnicii din Oradea vor plăti ceva mai mult față de acest an, dar nu atât de mult pe cât s-ar fi aşteptat

Antonia Nica, viceprimar Oradea: Dacă vorbim de o clădire rezidenţială, despre o casă are impozitul pentru clădire de 746 de lei pe an şi pentru teren de 569, în total 1.315 lei, asta fiind pentru 2023. Pentru 2024 va fi 1.407, deci o creştere de 92 de lei.

Cine plăteşte impozitul pe casă, teren ori mașină până la 31 martie 2024 va primi o reducere de 10% din totalul de achitat. 

Proiectul ar urma să fie aprobat într-o şedinţă de consiliu local la sfârşitul lunii aprilie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Soluția găsită de Oradea, pentru a nu împovăra localnicii cu taxe și impozite mai mari