Antena Meniu Search
x

Statul va compensa facturile la energie electrică pentru 13 milioane de români: cine se încadrează în această categorie

Guvernul va compensa facturile la energie electrică pentru românii care au un consum lunar între 30 şi 200 de kWh. În total, aproximativ 13 milioane de români se încadrează în limitele stabilite de Guvern. Anunţul a fost făcut miercuri, 15 septembrie, de Virgil Popescu, ministrul Energiei.

de Redactia Observator

la 15.09.2021, 18:20

Statul va compensa facturile la energie electrică pentru 13 milioane de români: cine se încadrează în această categorie
- Hepta

"Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze", a declarat ministrul. În cazul energiei electrice, va fi compesată diferenţa dintre cel mai mic preţ de pe piaţă, 64 de bani pe kWh, şi cel mediu care este de 82 de bani pe kWh. "Am plecat de la ideea că în piaţa concurenţială avem o ofertă minimă, un preţ minim de referinţă, oferit de o companie, care este mai mic decât preţul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preţ concurenţial mai mic decât preţul reglementat la sfârşitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă de pornire şi avem un preţ mediu în piaţă care e în jurul cifrei de 82 bani pe kWh, cu toate taxele incluse.(...) Avem două referinţe, referinţa minimă, cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, care e 64 bani şi preţul mediu din piaţa concurenţială, care e 82 de bani. Această diferenţă de 18 bani pe kWh la consumatori va fi subvenţionată în totalitate de stat, din bugetul statului. (...) De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români", a mai precizat Virgil Popescu.

De această măsură nu vor beneficia cei care se încadrează în legea consumatorului vulnerabil. "La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii", a mai spus ministrul. Virgil Popescu a mai precizat că Guvernul pregăteşte şi un plan de măsuri pentru compensarea facturilor pentru IMM-uri.

Consumatorii cu contract cu un furnizor cu preţ mai mare decât preţul mediu din piaţă vor fi încurajaţi să se mute la un alt furnizor

De asemenea, Popescu a explicat că acei consumatori care au contract cu un furnizor cu preţ mai mare decât preţul mediu din piaţă vor fi încurajaţi să se mute la un alt furnizor, cu un preţ mai mic, întrucât atunci subvenţia va fi mai mare, ca procent din factură, dar va fi stimulată şi concurenţa în piaţă. El a dat exemplul unui consum de 100 de kW, pentru care din factura de 82 de lei (82 de bani/kW x 100 de kW) se scad 18 lei (diferenţa de 18 bani/kW x 100 de kW), astfel că un consumator plăteşte 64 de lei. Dacă un consumator are contract cu furnizorul cu cel mai mic preţ, la care o factură de consum de 100 de kW ar fi de 64 de lei, şi el va plăti cu 18 lei mai puţin.

La gaze naturale, a fost luat un preţ de referinţă "care este mai mult decât dublu faţă de anul trecut", 255 de lei, fiind stabilite alte tranşe de consum: 100-300 de metri cubi consum anual (la o garsonieră), 300-600 de metri cubi (apartament cu 2 camere), 600-900 de metri cubi (apartament cu 3 camere), 900-1.100 metri cubi (apartament de 4 camere de aproximativ 100 de metri pătraţi), 1.100-1.200 de metri cubi (locuinţe, inclusiv case, de până la 120 de metri pătraţi).

"Deci toate aceste tipuri de locuinţe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale vorbim de 25% sumă fixă în funcţie de consum, se aplică la fel, la final pe factură, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA, pentru energie electrică avem această diferenţă între preţul mediu din piaţă şi preţul minim din piaţă, această referinţă de preţ mediu atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică poate fi, evident, updatată în funcţie de evoluţia pieţei", a detaliat ministrul Energiei. El a adăugat că sistemul i se pare unul simplu şi că a încercat să găsească "cea mai debirocratizată soluţie".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Statul va compensa facturile la energie electrică pentru 13 milioane de români: cine se încadrează în această categorie