Antena Meniu Search
x

Supermarketurile ar putea fi închise duminica şi mutate în afara oraşului. Proiectul de lege care ar duce la concedieri masive

Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari urmăreşte să limiteze accesul românilor în supermarkete.

de Redactia Observator

la 15.06.2023, 12:44

Supermarketurile ar putea fi închise duminica şi mutate în afara oraşului. Proiectul de lege care ar putea duce la concedieri masive - Shutterstock

Potrivit propunerii legislative, marile magazine ar putea fi închise în zilele de duminică şi chiar relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. De cealaltă parte, reprezentanții marilor magazine susțin că această propunere legislativă ar putea duce la concedieri masive și la pierderi semnificative în bugetul de stat.

Supermarketurile ar putea fi închise duminica

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, se propune o definiție clară a supermarketului, care este descris ca o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp. Aceasta este doar una dintre prevederile propuse în proiectul de lege.

De asemenea, se propune un program de funcționare săptămânal pentru supermarketuri, conform căruia acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica să fie închise. Un alt aspect important propus de parlamentari este obligația ca supermarketurile să își desfășoare activitatea în afara orașelor, la o distanță de minim 5 km față de marginea acestora. Acestea sunt câteva dintre prevederile incluse în proiectul de lege.

Totodată, un alt punct din proiectul de lege specifică, de asemenea, că „supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”.

Parlamentarii care au depus proiectul sunt "neafiliaţii" Aelenei Dănuţ, Ciubuc Ciprian, Gavrilă Anamaria, Lasca Mihai Ioan, Rusu Daniel-Gheorghe şi Diana Şoşoacă şi deputaţii AUR Stoica Ciprian-Titi şi Dăneasă Mircea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Supermarketurile ar putea fi închise duminica şi mutate în afara oraşului. Proiectul de lege care ar duce la concedieri masive