Surse: România riscă să piardă 1,1 mld euro din cererea 3 de plată PNRR. Ce jaloane-cheie a ratat Guvernul
România riscă să piardă 1,1 miliarde euro din 2,7 miliarde de euro, tranşa 3 de plată PNRR. Banii sunt suspendați pentru că nu am îndeplinit jaloanele legate de metroul din Cluj, scăderea pragului la microîntreprinderi sau numirile șefilor din companiile de energie. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească restanţele și să mai recupereze din bani, au declarat surse politice pentru Observator.
Guvernul riscă să piardă 1,1 miliarde euro din 2,7 miliarde euro din cererea 3 de plată PNRR. Banii sunt suspendați pentru că nu am îndeplinit jaloanele legate de metroul din Cluj, numirile șefilor din companiile din energie, şefii super-agenției care monitorizează companiile de stat şi scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi la 88.500 euro.
Un prim jalon-cheie neîndeplinit este cel privind metroul din Cluj-Napoca, proiect care a pierdut finanțarea de 300 de milioane de euro din PNRR şi care nu este în planul guvernului de a fi rezolvat. Primăria Cluj va trebui să facă un nou contract de finanțare cu Ministerul Transporturilor.
Un al doilea jalon-cheie de 300 de milioane de euro este cel legat de 14 companii energetice care îngrijorează Comisia Europeană din cauza numirilor șefilor. Mai exact, guvernului i se reproşează că în consiliile de administrație au fost alese persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.
Comisia Europeană va solicita, într-o scrisoare trimisă Guvernului pe 15-17 octombrie actualizarea legislaţiei pe acest capitol şi reducerea pragului pentru încadrarea la impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro pe an, în prezent, la pragul de TVA, de 88.500 euro pe an, acesta din urmă fiind un alt jalon-cheie. România pierde circa 300 de milioane de euro dacă alege să nu respecte recomandările.
Un al patrulea jalon-cheie neîndeplinit este legat de super-Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), unde foștii șefi au demisionat, dar unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.
Cererea 4 de plată din PNRR va fi trimisă în primul trimestru din 2025. 3,45 miliarde de euro am cheltuit până acum din PNRR, din care 1,4 miliarde grant şi 2,05 împrumuturi. Alte 6 miliarde sunt disponibile la BNR, dar necheltuiți.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰