Antena Meniu Search
x

Ţara care va acorda cetăţenilor un bonus unic de 200 de euro şi va limita creşterea chiriilor, ca parte a unui plan de măsuri împotriva inflaţiei

Spania a anunţat un al 3-lea pachet major de sprijin împotriva inflației. Guvernul va oferi oamenilor un bonus unic de 200 de euro, va prelungi cu un an subvențiile pentru călătoriile cu trenul pentru navetiști și va limita creșterii chiriilor, măsuri care fac parte dintr-un plan în valoare de 10 miliarde de euro.

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 17:35

Ţara care va acorda cetăţenilor un bonus unic de 200 de euro, în semn de sprijin împotriva inflaţiei
Ţara care va acorda cetăţenilor un bonus unic de 200 de euro, în semn de sprijin împotriva inflaţiei - Profimedia Images

Spania a anunțat marți măsuri în valoare de 10 miliarde de euro pentru a atenua dificultățile cauzate de inflație, în cadrul celui de-al 3-lea pachet major din acest an, ceea ce ridică ajutorul total la 45 de miliarde de euro de la începutul anului 2022, relatează Mediafax.

Pachetul include un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodării cu venituri anuale de până la 27.000 de euro și prelungirea reducerilor de taxe pentru facturile la energie în prima jumătate a anului viitor, a declarat premierul Pedro Sanchez, conform Reuters.

Pachetul urmează anunțurilor similare din martie și iunie, care au inclus ajutoare directe, reduceri de taxe, împrumuturi preferențiale și controale ale chiriilor.

Inflația a ajuns la 6,7% în noiembrie, cea mai mică rată din UE

Pe acelaşi subiect

Măsurile, împreună cu un acord negociat cu Uniunea Europeană pentru a pune o limită la prețul gazelor pentru producția de energie electrică, au avut un oarecare succes. Inflația din ultimele 12 luni a încetinit până la 6,7% în noiembrie, cea mai mică rată din blocul comunitar cu 27 de țări.

Încetinirea inflației a fost ajutată de o scădere puternică a prețurilor la electricitate, care au scăzut în noiembrie cu 22,4% față de anul precedent. Însă, prețurile la alimente au continuat să golească portofelele spaniolilor, urcând cu 15% în lunile octombrie și noiembrie față de anul precedent.

Guvernul a anunțat că va reduce taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esențiale, cum ar fi pâinea, brânza, laptele, fructele și legumele și cerealele, de la 4% la 0%. Pastele și uleiurile de gătit vor avea TVA-ul redus la jumătate, la 5%, a spus Sanchez.

Sanchez a anunțat, de asemenea, prelungirea cu 12 luni a subvențiilor pentru călătoriile cu trenul pentru navetiști și limitarea creșterii chiriilor. Cu toate acestea, reducerea prețului benzinei pentru consumatori, cu excepția sectorului de transport rutier, va fi întreruptă.

El a declarat că ajutorul acordat până în prezent a ajutat Spania să înregistreze o creștere economică puternică în acest an, pe care a estimat-o la peste 5%, peste previziunile anterioare ale guvernului de 4,4%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Ţara care va acorda cetăţenilor un bonus unic de 200 de euro şi va limita creşterea chiriilor, ca parte a unui plan de măsuri împotriva inflaţiei