O ţară din UE reduce săptămâna de lucru cu cel puţin jumătate de zi, fără a tăia salariile
Program de muncă mai scurt, aceiaşi bani! Spania vrea să testeze reducerea timpului de lucru pentru a creşte productivitatea companiilor. Prin urmare, autorităţile locale au demarat un proiect pilot prin care vor să ajute IMM-urile din sectorul industrial. Astfel, programul angajaţilor ar fi redus cu cel puţin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit, transmite Reuters.
Companiile care solicită ajutoare trebuie să pună la punct modalităţi prin care să crească productivitatea, astfel încât să fie contracarate depăşirile de costuri salariale, a precizat Ministerul spaniol al Industriei, într-un comunicat de presă transmis vineri, în care prezintă programul de 10 milioane de euro.
Autorităţile spaniole vor să crească productivitatea companiilor
Aceste îmbunătăţiri de productivitate ar trebui implementate pe parcursul unui an, iar companiile trebuie să menţină programul cel puţin doi ani. Dezbaterile cu privire la aşa-numitul "model scandinav", care susţine că productivitatea va creşte dacă programul de lucru este redus, nu sunt ceva nou, dar au fost reluate în perioada crizei COVID-19 în rândul companiilor, sectorului public şi politicienilor.
În primul an al proiectului, Guvernul spaniol va finanţa, parţial, costurile cu salariile ale companiilor care reduc programul de lucru şi va ajuta de asemenea la finanţarea programelor de pregătire şi a costurilor cu măsurile destinate îmbunătăţirii productivităţii.
- Sute de angajați din învățământul românesc continuă să iasă în stradă: „Nu vom renunța la aceste...
- Românii cu pensii mai mari de 4.000 lei nu trebuie să plătească contribuții la sănătate. Anunțul CCR
- O celebră fabrică din România a inaugurat o nouă unitate, cu 100 de angajați, după o investiție de zeci de...
Numai angajaţii cu contract permanent de muncă în regim full-time vor putea face parte din acest program, iar femeile ar trebui să fie reprezentate în funcţie de ponderea lor în forţa de muncă a companiei.
Cel puţin 30% din forţa de muncă trebuie să îşi reducă programul de lucru, dacă o companie are până la 20 de angajaţi, în timp ce în cazul firmelor care au între 21 şi 249 de salariaţi cel puţin 25% dintre aceştia trebuie să fie incluşi într-un astfel de plan.
Grupul spaniol de telecomunicaţii Telefonica le-a oferit deja angajaţilor săi oportunitatea de a lucru patru zile pe săptămână, prelungind un program pilot care iniţial a implicat aproximativ 150 de angajaţi, dar în schimb trebuie să accepte o reducere cu 12% a remuneraţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰