Antena Meniu Search
x

Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023. Anul nou aduce creşteri de preţuri și dobânzi tot mai mari - Bloomberg

Lumea se îndreaptă spre o recesiune în 2023, potrivit Centrului pentru Cercetare Economică şi Afaceri (CEBR), informează Bloomberg.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 26.12.2022, 21:43

Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023. Anul nou aduce creşteri de preţuri și dobânzi tot mai mari - Bloomberg
Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023. Anul nou aduce creşteri de preţuri și dobânzi tot mai mari - Bloomberg - Shutterstock

Cercetarea a arătat că lumea se confruntă cu o recesiune în 2023. Costurile noi ale împrumuturilor, menite să combată inflaţia, determină o serie de economii să se contracte.

În clasamentul anual al Ligii Economiei Mondiale, compania britanică de consultanţă a precizat că economia mondială a depăşit pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în 2022, dar va stagna în 2023, pe măsură ce factorii de decizie politică vor continua lupta împotriva creşterii preţurilor.

Potrivit directorului şi şefului departamentului de previziuni al CEBR, Kay Daniel Neufeld, "este probabil ca economia mondială să se confrunte cu recesiunea anul viitor, ca urmare a creşterilor ratelor dobânzilor ca răspuns la creşterea inflaţiei".

"Bătălia împotriva inflaţiei nu este încă câştigată. Ne aşteptăm ca bancherii centrali să rămână pe poziţii în 2023, în ciuda costurilor economice. Costul reducerii inflaţiei la niveluri mai confortabile este o perspectivă de creştere mai slabă pentru o serie de ani de acum încolo", se mai arată în raport.

Concluziile cercetării sunt mai sumbre decât previziunile recente ale Fondului Monetar Internaţional. Această instituţie a avertizat în octombrie că peste o treime din economia mondială se va contracta şi există o şansă de 25% ca PIB-ul mondial să crească cu mai puţin de 2% în 2023, ceea ce defineşte ca fiind o recesiune globală, potrivit Bloomberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Stiri economice » Economia mondială se îndreaptă către recesiune în 2023. Anul nou aduce creşteri de preţuri și dobânzi tot mai mari - Bloomberg