Antena Meniu Search
x

Tările din estul UE cer Bruxelles-ului măsuri pentru transportul cerealelor ucrainene în afara Europei. Piețele locale, destabilizate de importuri

Polonia şi alte ţări central şi est-europene cer Comisiei Europene mecanisme pentru transportul cerealelor ucrainene în afara spaţiului Uniunii Europene, în contextul în care Guvernul de la Varşovia denunţă destabilizarea pieţei locale, transmite Mediafax. Acest anunț vine la câteva zile după ce premierul Mateusz Morawiecki a cerut instituțiilor de la Bruxelles să-și folosească atribuțiile pentru a limita importurile de cereale din Ucraina în statele comunitare.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 17:53

Nacă cu cereale în portul Odessa
Tările din estul UE cer Bruxelles-ului măsuri pentru transportul cerealelor ucrainene în afara Europei. Piețele locale, destabilizate de importuri - Profimedia

Guvernul Poloniei solicită, împreună cu alte state central şi est-europene să fie create de Comisia Europeană mecanisme pentru transportul rapid al cerealelor ucrainene care tranzitează spaţiul comunitar, a declarat joi Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Noi putem susţine transportul cerealelor spre state africane, dar trebuie să urmărim atent situaţia de pe piaţa poloneză", a afirmat Piotr Müller.

Fermierii europeni, nemulțumiți de importurile tot mai mari de cereale din Ucraina

Polonia vrea ca Uniunea Europeană să utilizeze toate instrumentele avute la dispoziţie spre a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piaţa UE, a afirmat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, pe fondul furiei în rândul fermierilor din cauza efectelor importurilor asupra preţurilor la cerealele poloneze, transmite Reuters. Furia în creştere în mediul rural din cauza afluxului de cereale din Ucraina dă mari bătăi de cap partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în acest an electoral, mai ales că baza sa conservatoare de votanţi se află în special în zone rurale şi oraşe mici.

"Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare - cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia", a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă. El a afirmat că a convenit împreună cu liderii câtorva state învecinate cu Ucraina să îi scrie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere luarea de măsuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Tările din estul UE cer Bruxelles-ului măsuri pentru transportul cerealelor ucrainene în afara Europei. Piețele locale, destabilizate de importuri