Antena Meniu Search
x

Video Importăm de 700 de ori mai multe cereale din Ucraina, în timp ce fermierii români sunt în faliment: "Nimeni nu vrea să îl cumpere. Grâu bun"

România a devenit cel mai mare importator de cereale din Ucraina. Într-un singur an, cifrele au explodat. Valoarea totală a grânelor pe care le-am cumpărtat de la vecinii afectaţi de război a crescut de aproape 700 de ori. Asta în timp ce fermierii români sunt sufocaţi de problemele financiare. Pentru că marfa lor zace în depozite şi nimeni nu mai vrea să o cumpere. 

de Angela Bertea

la 03.03.2023, 20:06

Vezi și

Fermierii români se plâng că nu ne mai pun pe mese pâinea cea de toate zilele. Ci îşi numără pierderile, cu recoltele din toamnă încă în depozite: concurenţa ucraineană i-a zdrobit.

Prea mult și nedrept

Robert Havrişciuc - fermier: Acum facem pâine cu grâul Ucrainei. Și grâul nostru stă în hale și nimeni nu vrea să îl cumpere. Grâu bun. Până acum ne afecta seceta, gheața, acum și cu Ucraina e prea mult pentru noi.

Prea mult şi nedrept. Întreg lanţul este afectat. Un morar care anul trecut măcina 300 de kilograme pe oră, acum abia dacă mai face faţă cheltuielilor de la o lună la alta. Vânzările i-au scăzut cu 40 la sută.

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Lucescu - morar: Săptămâna asta, e vineri, nu am facturat niciun kg de făina. Nu am cui. Brutarii cumpără de la angrosiștii ăștia. Ucrainenii sunt în toate piețele. Cu mașini mici. Vând făina la niște prețuri.

Cândva Grânarul Europei, România a ajuns pe primul loc în topul importatorilor de grâu din Ucraina. Conform comitetului pentru politică agricolă de la Kiev, ţara noastră a cumpărat cereale în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Suma este de aprope 700 de ori mai mare decât în 2021.

Sunt cifre uluitoare: România a reuşit să detroneze China, tară care conducea detaşat în topul celor mai mari importatori de cereale ucrainene.

Cezar Gheorghe - specialist piaţă cereale: Avem un record negativ. În loc sa fim folositi ca zona de tranzit - cum a fost vorba la inceput - am ajuns sa importam peste 3,3 milioane de tone.

Agricultura românească se macină sub greutatea importurilor din Ucraina.

Mircea Băluţă - preşedinte cooperativă: Dacă UE oferă un ajutor umanitar, social, îl pot înţelege, fermierilor din Ucraina, în egală măsură trebuie să aibă grijă de fermierii săi europeni.

Conf.univ.dr Costel Stanciu - președinte Asociația Pro Consumatori: S-au blocat silozurile din România. Si exista riscul ca recolta din 2023 sa nu aibă unde sa fie depozitata datorita acestor cantitati mari de grau care provin din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a cerut deja sprijinul Comisiei Europene.

Petre Daea - ministrul Agriculturii: În momentul în care încep să vorbească armele, oamenii se înţeleg mai greu iar soluţiile sunt mai anevoioase.

Cezar Gheorghe - specialist piata cereale: Dacă e să obținem ceva, vom obtine niste sume de bani care vor fi distribuite fermierilor roamni. Acel fond de rezerva nu e foarte mare si sunt multe tari asezate la rand. Este vorba de 4-500 mil euro care se împart.

Până în acest moment, autorităţile de la Bruxelles nu au spus concret când şi cum îi vor ajuta pe fermierii din România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria şi Slovacia. Au anunţat, în schimb, că intenţionează să prelungească şi anul acesta măsurile de sprijin pentru ca Ucraina să îşi exporte grânele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Importăm de 700 de ori mai multe cereale din Ucraina, în timp ce fermierii români sunt în faliment: "Nimeni nu vrea să îl cumpere. Grâu bun"