Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Taxa de lux" aduce venituri modeste la Buget. Câţi bani plătesc românii cu bolizi sau vile de milioane de euro

Mai mare deranjul cu taxa pe lux. Guvernul vrea ca cei care au maşini sau case scumpe să plătească pe măsură. Doar că am făcut calculele şi am tras linie, iar concluzia este că bogaţii vor da sume infime în raport cu valoarea bunului deţinut. Şi, spun analiştii economici, sumele strânse la bugetul de stat vor fi şi ele mici.

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 19:57

Taxa pe lux trebuie achitată de cei care au autoturisme a căror valoare depăşeşte 75.000 de euro sau case care costă mai mult de jumătate de milion de euro. Impozitul suplimentar adună, însă, doar mărunţiş. 

Impozite infime pentru proprietarii "de lux"

La o maşină care valorează 100.000 de euro, va exista un impozit de 0,3%, impozit care se aplică pe diferenţa dintre valoarea maşinii şi plafonul impus de lege, adică 75.000 de euro. În acest caz, costul total al impozitului este de 375 de lei. 

Vezi și

Adică nici cât un plin de carburant. Impozitul pentru maşinile scumpe va trebui să fie plătit atât de persoane fizice, cât şi de firme. 

Pe acelaşi subiect

La imobile, se va plăti taxa doar pentru cele rezidenţiale, nu şi pentru cele comerciale. 

Taxa pentru o casă în valoare de un milion de euro

Spre exemplu, la o casă care valoarează un milion de euro, impozitul e de 1.500 de euro. 

"Consider că este un simplu scop electoral: să dea bine la votanţi. Cei care preferă varianta robin hood, adică să luăm de la bogaţi, să dăm la săraci. Cu diferenţa că al nostru guvern nu este sărac. Doar ne dă mai mult de lucru şi creşte traficul, ca să ne plimbăm să căutăm forumularele, să plătim. Mult zgomot pentru nimic", spune Valentina Saygo, expert contabil.

Pentru casele scumpe, formularul 216 trebuie depus până pe 30 septembrie, iar pentru maşini - până la final de an. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » "Taxa de lux" aduce venituri modeste la Buget. Câţi bani plătesc românii cu bolizi sau vile de milioane de euro