Antena Meniu Search
x

Video Taxa de poluare reînvie pentru a scăpa România de rablele aduse din Vest. Cât plăteau şoferii în 2017

Coşmarul şoferilor, taxa de poluare, ar putea fi reintrodusă după aproape 7 ani de la eliminare. Ni se recomandă acest lucru de la Bruxelles pentru a descuraja importul de ,"rable", din Occident. Măsura s-ar putea regăsi în impozitul plătit pentru autoturisme însă nu de la anul, când avem 4 rânduri de alegeri.  

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 25.10.2023, 20:21

Vezi și

Comisia Europeană şi Banca Mondială forţează Guvernul de la Bucureşti să suprataxeze maşinile vechi, poluante.

Claudiu Crăciunică, reporter Observator: "O astfel de mașină, de 20 de ani vechime, cu motorizare diesel de 1497 de centimetri cubi și normă de poluare Euro 3, costă în acest moment aproximativ 2000 € pe piața liberă. Nu există taxă de înmatriculare, taxă de poluare sau timbru de mediu, însă la momentul 2017 costurile de înmatriculare pentru o astfel de mașină ar fi fost de aproximativ 1200 lei."

Pe 1 februarie 2017, ultima taxă auto, numită "timbru de mediu", a fost eliminată.

Gabriel Biriș, avocat şi consultant fiscal: "De când am intrat în UE, de la 1 ianuarie 2007, am avut taxă de primă înmatriculare, care Curtea de Justiție a zis că nu-i conformă, după care am avut taxă de mediu, timbru de mediu, tot felul de încercări, care până la urmă fiecare dintre ele au fost găsite neconforme cu tratatul de aderare și până la urmă am renunțat la ea."

Pe acelaşi subiect

Mai mult, statul a fost obligat să restituie sute de milioane de euro celor care plătiseră taxele. Iar România s-a umplut de rable, aduse pe doi bani din occident.

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: "România este o țară în Uniunea europeană unde vin foarte multe mașini second hand care rămân să fie casate aici și această problemă trebuie să fie tratată preventiv, uitându-ne în viitor, în anii care urmează."

Soluţia vine tot din Vest

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: "Rămâne o singură soluție ca impozitul local pe autoturisme să fie regândit și să fie calculat cumva în legătură cu numărul de ani care au scurs de la prima înmatricularea mașinii respective În Europa. E o soluție care se practică și în celelalte state membre."

"În Italia, când vrei să-ți schimbi mașina, dar asta depinde de vârsta mașinii și de nivelul de poluare, în acel caz primești un ajutor din partea Guvernului ca să-ți poți cumpăra o mașină nouă și de asemenea primește ajutoare suplimentare dacă îți iei o mașină electrică."

Însă programele de tip Rabla nu sunt accesibile tuturor.

"Cred că nu toată lumea își permite să-și cumpere o mașină mai bună sau acuma într-un fel trebuie să scăpăm de cele vechi dar sub o formă sau alta trebuie ținut și de cei care nu-și permit."

"E mai veche, are 15 ani, eu am 100 și ceva de mii de kilometri, nu am nevoie s-o schimb și să iau nici Rabla nici Rabla plus."

Aşa că singura soluţie pare majorarea impozitelor locale pentru maşinile vechi şi poluante.

Gabriel Biriș, avocat şi consultant fiscal: "Deci nu o taxă mare la înmatriculare, ci o componentă rezonabilă în impozitul anual, în așa fel încât în timp să fie descurajant să păstrezi în circulație mașini foarte poluante."

În prezent, impozitele auto sunt calculate ţinând cont doar de capacitatea cilindrică. "Întinerirea parcului auto e un lucru bun pentru mediu, aici nu există niciun dubiu, însă așa cum și în programul de guvernare scrie foarte clar, nu avem în vedere introducerea nici unei taxe noi, nici în legătură cu autoturismele, nici în legătură cu alte tipuri de astfel de taxe", explică Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Taxa de poluare reînvie pentru a scăpa România de rablele aduse din Vest. Cât plăteau şoferii în 2017