Antena Meniu Search
x

Taxe și impozite mai mari în București din 2024. Consiliul General al Capitalei a votat majorarea acestora cu aproape 14%

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8% de anul viitor, în Bucureşti, pe baza ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de joi. Hotărârea a fost adoptată cu 31 de de voturi "pentru", o abţinere şi 19 "împotrivă". În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%, conform Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 27.04.2023, 15:18

Taxele și impozitele locale din București, mai mari din 2024. CGMB a votat o majorare a acestora cu 13,8%. - Shutterstock

Potrivit prevederilor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru 2022 rata inflaţiei este 13,8%.

"Este o obligaţie legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflaţiei", a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Potrivit consilierului general PSD Rareş Hopincă, creşterea taxelor şi impozitelor locale nu este obligatorie, iar grupul PSD din CGMB nu o va vota. "Este decizia primarului general de a pune pe ordinea de zi acest proiect (...) Consider că nu este oportun, pe fondul crizei economice (...) să creştem taxele şi impozitele locale pentru bucureşteni", a afirmat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri economice » Taxe și impozite mai mari în București din 2024. Consiliul General al Capitalei a votat majorarea acestora cu aproape 14%