Antena Meniu Search
x

Video Teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoasă la licitaţie. Soţul autoarei este revoltat: "Nu va fi achiziţionată pentru valoarea ei matematică, nu are cine"

Teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu este scoasă la licitaţie în Capitală. De la un preţ simbolic de 200 de euro, experţii estimează că lucrarea se va da în final cu câteva mii de euro. După ce soţul Zoiei a vândut maşina acesteia cu 20.000 de euro anul trecut, de data aceasta ginerele dictatorului e revoltat de vânzarea piesei ştiinţifice şi spune că nici nu a fost anunţat cine este vânzătorul de la casa de licitaţii. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.01.2023, 10:08

Vezi și

276 de pagini de matematică superioară intitulate "Extrapolări Operatoriale" sunt scrise de Zoia Ceauşescu, singura fiica a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, în anii 80. Exemplarul original al tezei de doctorat însoţit de semnatura olografă sunt scoase la licitaţie pe 2 februarie în Bucureşti. 

Alina Panico, casa de licitaţii Artmark: Zoia Ceauşescu era pasionată de matematică, a şi lucrat la acel institut celebru, şi a realizat pe lângă teza de doctorat numeroase lucrări care astăzi se află în arhivele institutelor de matematică din America şi din Europa. 

Lucrarea are pe prima pagină şi o dedicaţie a Zoiei către domnul Suciu, unul dintre profesorii care ar fi fost membru in comisia de doctorat. Soţul autoarei, de altfel singurul supravieţuitor al familiei Ceauşescu, care are şi el un exemplar personal acasă, este revoltat de această tranzacţie. 

Soţul Zoiei Ceauşescu, revoltat de această tranzacţie

Pe acelaşi subiect

Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu: Cineva a moştenit bunurile familiei Suciu. Acel cineva, nu ştiu cine este, văzându-se cu această lucrare, cu autograful Zoiei, a zis poate îi iese ceva. Lucrarea nu va fi achiziţionată pentru valoarea ei matematică, nu are cine... În domeniul acesta erau în lume cam 100 de matematicieni care pricepeau domeniul. Am atâtea lucruri de la Zoia, cum să le vând? 

Lucrarea are un preţ de pornire de 200 de euro, dar experţii se aşteaptă la un preţ de 10 sau 20 de ori mai mare, cel puţin. Maşina Zoiei a fost vândută anul trecut de aceeaşi casă de licitaţii cu 20.000 de euro, de la un preţ de pornire de doar 500 de euro. 

Constantin Colţatu: Se spune că cea mai buna investiţie e în artă. E foarte interesantă, au documente rare şi într-adevar de colecţie care vor creşte în timp, valoarea lor se va duce în sus, deci merită. 

Teza de licenţa a lui Titu Maiorescu este a doua piesa de rezistenţă a licitaţiei, alături de o colecţie impresionantă de cărţi rare ale unor scriitori români celebri. 

Alina Panico, casa de licitaţii Artmark: Exemplarul de faţă va fi scos la licitaţie pentru 300 de euro şi s-au arătat interesaţi mulţi colectionari de carte, inclusiv reprezentaţii Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti. 

Două volume Moromeţii de Marin Preda din anul 1972 sunt licitate cu dedicaţia si semnatura olografă a scriitorului. La fel şi ediţiile princeps Huliganii de Mircea Eliade şi Trilogia valorilor, de Lucian Blaga. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoasă la licitaţie. Soţul autoarei este revoltat: "Nu va fi achiziţionată pentru valoarea ei matematică, nu are cine"