Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O sută de voluntari din Harghita au plantat puieţi de castani comestibili, în forma unei frunze

O sută de voluntari din comuna Feliceni, judeţul Harghita, au plantat puieţi de castani comestibili, chiar în forma unei frunze de castan. Proiectul este complex şi are mai multe componente, iar de beneficii se bucură atât comunitatea de oameni, cât şi păsările şi alte animale care se pot hrăni cu castane. 

de Redactia Observator

la 21.04.2024 , 09:49

O mie de puieţi au fost plantaţi în aşa fel încât să capete forma unei frunze de castan.

Csáki Rozália Directorul Asociației Comunitare din Odorheiu Secuiesc: Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, numit Amprenta verde, care face parte dintr-o mişcare mai amplă a fundaţiei comunitare Odorheiu Secuiesc, prin care dorim să arătăm valorile naturale, să păstrăm şi să contribuim la o dezvoltare comunitară bazată pe sustenabilitate. 

Castanul comestibil este o specie autohtonă cu un lemn valoros, care poate să trăiască până la 500 de ani. Acesta oferă hrana vitală pentru păsări, dar şi pentru albine, care sunt atrase de florile frumoase. Odată cu plantarea castanilor, voluntarii au amplasat şi apărători tubulare, care îi ajută să crească mai repede, fără a fi copleșiți de vegetație. Soluția a fost inventată în Germania și a fost deja folosită în Harghita. 

Vezi și

Melania Kilien, voluntar: Acum plantăm castanele ca să avem şi noi într-o sută de ani 

Kilien Barna, voluntar: Am venit cu fetiţa noastră şi nişte vecini să facem un fel de livadă de castani pentru viitor. 

Radu Moldovan, preot reformat Fălticeni: Acest loc va fi pentru comunitate, în cinci ani, 10 ani, comunitatea îşi va găsi un loc unde să vină să fie împreună, să construiască un program în jurul castanului. 

Specialiştii explică şi motivele tehnice pentru care plantarea puieţilor are loc în zona Harghitei.

Kádár Tibor-Sándor, inginer silvicultură: Există aşa numitul concept migrarea asistată a speciilor lemnoase, ducem specii tolerante de la secetă şi la căldură din partea sudică a ţării şi le instalăm în partea mai nordică, astfel încât sperăm să înfiinţăm livezi reziliente cu clima schimbătoare 

Pe lângă plantarea puieţilor şi susţinerea unor concerte simfonice în pădurile din judeţ, proiectul îşi propune să ajute copiii din mediul rural, prin organizarea evenimentelor educaţionale. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » O sută de voluntari din Harghita au plantat puieţi de castani comestibili, în forma unei frunze