Antena Meniu Search
x

Video Traseul mitei din domeniul energiei. Un om de afaceri i-a dat peste 500.000 de lei unui alt antreprenor, ca să îl ajute să obţină contracte cu două companii de stat

Apar primele informaţii din ancheta corupţiei de la licitaţii din domeniul energiei. Doi oameni de afaceri au fost reţinuţi şi doi directori de la firme energetice de stat, au fost plasaţi sub control judiciar. Investigaţia scoate la iveală faptul că procentul mitei din contractele publice a ajuns la 15 procente. În investigaţie este vorba despre sume care pleacă de la 500.000 de lei şi ajung la 500.000 de euro.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 09.02.2024, 21:18

Vezi și

După 14 percheziţii, procurorii anticorupţie au stabilit traseul mitei. Un om de afaceri i-a dat peste o jumătate de milion de lei unui alt antreprenor, ca să îl ajute să obţină contracte cu două companii de stat. Acesta din urmă ar fi promis președintelui Directoratului unei societăți comerciale de stat procente din contractele pe care urma să le acorde amicului său.

Traseul mitei din energie

15%, adică 300.000 de euro, dintr-un contract de 2.000.000 de euro şi acelaşi procent din alt contract, de 800.000 de euro. În plus, omul de afaceri care a început demersurile ilegale ar fi dat 10.000 de euro directorului de la Centrala Termoelectrică Bucureşti Sud. Directorul de la Electrocentrale Rovinari, care era în funcţie anul trecut, ar fi primit 5.000 de euro într-o pungă de cadou, pe marginea unui drum din Gorj. 

Iulia Pop, reporter Observator: Cei doi funcţionari publici au primit zeci de mii de euro pe sub mână pentru a influenţa rezultatul unor achiziţii publice. În urma percheziţiilor, ambii au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile şi au fost suspendaţi din funcţie. 

Poprire pe conturile directorului de la CET Bucureşti Sud

În plus, procurorii i-au pus poprire pe conturi directorului de la CET Bucureşti Sud. Celălalt suspect, fostul director de la Electrocentrale Rovinari, are sechestru pe patru imobile. Şeful lui aşteaptă concluziile anchetei şi promite că ia măsuri. 

Dan Iulius Plaveti, managerul Complexului Energetic Oltenia: Aceste lucruri nu trebuie să se întâmple. Noi am primit ordonanţa de la DNA şi practic vom trece şi la măsurile administrative. 

În acest caz sunt cercetate încă şase persoane, pe care procurorii îi consideră complici sau instigatori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Traseul mitei din domeniul energiei. Un om de afaceri i-a dat peste 500.000 de lei unui alt antreprenor, ca să îl ajute să obţină contracte cu două companii de stat