Video UE a decis: Fără țevi de plumb în blocuri, pe banii românilor. Cât costă o expertiză tehnică făcută de un instalator
Guvernul a decis: oamenii vor plăti expertizele tehnice pentru conductele de plumb din blocuri şi case. Şi asta după ce nicio instituţie a statului nu şi-a asumat această responsabilitate. Uniunea Europeană ne obligă să înlocuim în anii următori toate conductele de plumb din sistemul de alimentare cu apă potabilă pentru a nu avea probleme de sănătate. Medicii spun că metalul greu se poate acumula în organism şi poate duce la apariţia intoxicaţiei cu plumb.
Uniunea Europeană a cerut scoaterea tuturor elementelor de pe rețeaua de apă potabilă care sunt confecționate din plumb. Autorităţile din ţara noastră nu ştiu însă unde sunt şi câte sunt. Răspunderea a fost pasată la cetăţeni, care ar trebui să plătească expertizele tehnice, dar şi să declare situaţia la primărie.
Adrian Hanganu, instalator: S-a lucrat cu ţeava de plumb între anii 1930 şi cam 1970. Erau folosite pentru alimentarea cu apă a blocurilor şi gospodariilor.
Cât costă o expertiză tehnică
O astfel de expertiză tehnică costă între 1.000 şi 2.000 de lei pentru o scară de bloc. Verificarea ţevilor din apartamente costă între 200 şi 300 de lei. La casă, proprietarii pot plăti şi până la 500 de lei pentru această expertiză.
- Un bileţel ascuns într-o sticlă de whisky, găsit după 135 de ani. "Mesajul secret" descoperit de un instalator...
- De ce nu mai au voie să tragă apa la toaletă zeci de locatari din Târgoviște. Autoritățile le-au confiscat...
- Meserii bănoase, pe cale de dispariție, în România. "Bănuiesc că nu le mai place să stea murdari pe mâini....
- Avertismentul CE: Majoritatea lacurilor şi râurilor de pe continent sunt contaminate cu mercur şi alte substanţe...
- ANIMAŢIE. Tată şi fiică, morţi după ce au plonjat cu maşina în Olt. "Dădeau săracii din mâini"
Gheorghe Pantelimon, administrator tehnic bloc: E mult pentru costurile astea, lumea nu are bani. Sunt multi pensionari, nu pot să contribuie cu nimic,.
Până în 2027 statul ar trebui să ştie care este situaţia la nivel naţional cu privire la ţevile de plumb şi ar putea plăti pentru schimbarea acestora.
Simona Pârvu, director general INSP: Plumbul, odată ajuns în organism, se depozitează, mai ales în oase. Plumbul in timp, prin acumulare, in organism Poate să ducă la apariţia intoxicaţiei cu plumb.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰