Antena Meniu Search
x

Ultima navă cu cereale din Ucraina a fost inspectată la Istanbul înainte de expirarea acordului dintre Kiev și Moscova

Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU, potrivit France Presse.

de Redactia Observator

la 17.07.2023, 22:40

Ultima navă cu cereale din Ucraina a fost inspectată la Instanbul înainte de expirarea acordului dintre Kiev și Moscova - Shutterstock

"Inspectarea cargoului TQ SAMSUN a fost finalizată de Centrul comun de coordonare" (JCC), explică acesta într-un comunicat, precizând că a fost a 1972-a inspecţie efectuată în baza acordului încheiat la 1 august 2022 în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră.

Nava, care arbora pavilion turcesc, a "părăsit portul Odesa duminică şi a sosit astăzi la locul de inspecţie la nord de Istanbul pe Marea Neagră", precizează JCC, responsabil de supervizarea aplicării acestui acord semnat la Istanbul în iulie 2022 cu Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite. Fiecare navă cu destinaţie porturi ale Ucrainei sau provenind de acolo trebuie să se supună unor inspecţii efectuate de reprezentanţi ai celor patru părţi ale Acordului, care expiră luni seara, la miezul nopţii la Istanbul (21:00 GMT).

"Inspecţia a început la 17:35 şi s-a terminat la ora locală 20:20" (17:20 GMT), mai notează centrul.

Într-un comunicat anterior, JCC declarase că inspecţiile ar putea dura între mai mult de două şi peste patru ore. Ucrainenii i-au acuzat regulat pe ruşi că întârzie în mod deliberat verificarea navelor şi a încărcăturilor. Rusia s-a opus prelungirii acordului atât timp cât nu vor fi onorate cerinţele sale cu privire la comercializarea propriilor produse agricole, afectate de sancţiunile împotriva băncilor sale, notează AFP. Acordul privind exportul de cereale ucrainene a permis, în pofida războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Stiri economice » Ultima navă cu cereale din Ucraina a fost inspectată la Istanbul înainte de expirarea acordului dintre Kiev și Moscova