Antena Meniu Search
x

Un important combinat din România a anunțat că se redeschide. "E un pas important înainte"

Cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureș, reia, începând cu luna octombrie, producția de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală, după ce a încheiat contracte de achiziționare de gaze naturale.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.09.2023, 16:41

Combinatul Azomureș
Un important combinat din România a anunțat că se redeschide. "E un pas important înainte" - Shutterstock (arhivă)

Azomureș anunță, vineri, că a încheiat în aceste zile contracte de achiziționare de gaze naturale care permit reluarea producției de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, începând cu luna octombrie 2023.

„Achiziția de gaze naturale s-a făcut în ciuda provocărilor continue pe care le vedem în structura piețelor locale de energie, precum și a taxelor suplimentare care tocmai au fost anunțate, care cu siguranță vor crește costurile noastre”, arată compania.

„Pe de altă parte, considerăm că asigurarea aprovizionării cu îngrășăminte pentru sezonul agricol următor (2023 – 2024) este pur și simplu prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc, așa că era momentul să acționăm. Intenția noastră este de a menține în funcțiune producția de Amoniac (gazul fiind aici materie primă), precum și instalațiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar atât timp cât condițiile o permit, cu mențiunea că volatilitatea piețelor pentru gaze și îngrășăminte este încă la cote istorice, deci viitorul este încă incert”, a declarat Josh Zacharias, director general al Azomureș.

Platforma Azomureș produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrășămintelor) în două instalații similare, codificate III și IV.

Pe acelaşi subiect

Repornirea Amoniac III și a instalațiilor conexe vor permite fabricarea unei cantități importante de îngrășăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol.

Combinatul Azomureș a fost închis temporar din cauza prețului ridicat al gazelor naturale

Capacitatea totală de producție a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieței agricole românești.

„Azomureș și îngrășămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei și agriculturii”, spune Josh Zacharias. „Am avut un dialog continuu cu Guvernul României și în special cu ministerele Economiei, Energiei și Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluții care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte și credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureș ajunge la 100% din capacitate și contribuie la ambiția Guvernului de a crește volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăți balanța comercială și, în cele din urmă, să vedem contribuția la bugetul de stat într-un mod productiv”.

În 2022, Azomureş a funcţionat timp de două luni, după ce, la mijlocul lunii decembrie 2021, a decis oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri economice » Un important combinat din România a anunțat că se redeschide. "E un pas important înainte"