Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un nou val de scumpiri în 2023, adus de modificările fiscale, Anul Nou a venit cu taxe mai mari pentru micii antreprenori

Anul nou a venit cu taxe şi de şapte ori mai mari pentru micii antreprenori. Majorarea impozitului pe dividende, contribuţii mai mari la sănătate şi pensii, dar şi taxarea profitului în loc de cifra de afaceri sunt doar câteva dintre modificări. Efectele vor fi resimţite în întreaga economie, spun specialistii în fiscalitate, care avertizează că urmează un nou val de scumpiri. 

de Greta Neagu

la 08.01.2023 , 21:36

Cine frecventează saloanele de înfrumuseţare trebuie să se aştepte la tarife majorate în acest an. Patronii au de plătit taxe mai mari pentru salarii, dar şi un impozit crescut pe dividende, de la 5% la 8%. Georgiana are şi ea o astfel de afacere şi spune că dările către stat nu sunt singurele cheltuieli majorate pe care le are. 

"Anual, preţul produselor creşte, dar nu o creştere atât de mare cum a fost anul acesta. Cumva nici nu vrem să renunţăm la calitatea serviciului şi nici a produsului. Asta înseamnă cumva că va trebui să găsim un echilibru", a spus hairstylistul Georgiana Neagu. Echilibru pe care antreprenorii îl vor găsi după ce îşi vor reface calculele pentru acest an. 

Experţii în fiscalitate spun că majorările de taxe şi de impozite vor fi resimţite şi de către clienţii acestor firme. În medie, bunurile şi serviciile lor s-ar putea scumpi în acest an cu 25%. 

Vezi și

"Multe dintre taxe, impozite se calculează în funcţie de salariul minim şi aş începe cu CAS şi CASS-ul. Dacă în 2022 sănătatea era 3.060 de lei, la o cotă maximă de venituri sănătatea ajunge la 7.200 de lei, şi dacă vorbim despre pensie - aceasta creşte de la 7.650 de lei la 16.500. Cam astea sunt creşterile din punctul acesta de vedere, al sănătăţii şi a pensiei", a declarat consultantul fiscal Valentina Saygo. 

Pe acelaşi subiect

De anul acesta, contractele pentru drepturi de autor vor avea contribuţii duble la sănătate

Tot de anul acesta, contractele pentru drepturi de autor, dar şi cele ale persoanelor fizice autorizate vor avea contribuţii la sănătate duble. Sunt schimbări care îi vizează şi pe cei care au microîntreprinderi. Dispare cota de 3% pentru impozitul pe venit şi ca să plătească un impozit de 1%, sunt de îndeplinit şi alte condiţii. 

"Antreprenorii trebuie să aibă minim un salariat cu normă întreagă, se modifică plafonul de cifră de afaceri; se micşorează de la un milion de euro la 500 de mii de euro", a mai spus Valentina Saygo.

"O serie de persoane care lucrau înainte pe microîntreprinderi şi erau taxate la venit sunt taxate acum la profit. Cineva care făcea în jur de 4.500 de lei - după toate taxele rămânea cu 3.900 de lei. Acum rămâne cu 2.900 de lei", a spus deputatul Cătălin Teniţă. Acesta a depus şi un proiect de lege prin care cere elimanarea noilor taxe şi impozite. 

Un lucru e cert, spun experţii. "Într-o perioadă de recesiune nu se umblă la taxe şi impozite. Asta este ştiută şi scrisă în cărţile elementare de economie", a spus Valentina Saygo. Specialiştii prevăd că modificările aduse codului fiscal vor scoate din piaţă o serie de firme şi start-up-uri care nu vor putea suporta cheltuielile.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Un nou val de scumpiri în 2023, adus de modificările fiscale, Anul Nou a venit cu taxe mai mari pentru micii antreprenori